1,6 miljoner svenskar får höjd tjänstepension.
1,6 miljoner svenskar får höjd tjänstepension. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Izabelle Nordfjell/TT

Positiva beskedet: 1,6 miljoner svenskar får höjd tjänstepension

Hela 1,6 miljoner svenskar – bestående av pensionärer och personer som ännu inte gått i pension – kommer att få en höjd tjänstepension nästa år, rapporterar Expressen.


Det är tuffa ekonomiska tider, med en skenande inflation och höga elräkningar, men för 1,6 miljoner svenskar väntar en viss ljusning nästa år.

På torsdagen tog nämligen Alectas styrelse, enligt Expressen, beslutet att höja tjänstepensionsutbetalningarna med 10,84 procent vid årsskiftet. I pengar innebär det 50 miljarder kronor.

Pensionsekonomen: "Rejäl ökning"

Bland de 1,6 miljoner människor som berörs finns 641 000 pensionärer som tidigare arbetat inom privat sektor och tillhör företagets förmånsbestämda pensionssäkring ITP2. 

De övriga 960 000 personerna är de som sedan tidigare tillhör ITP2, men som ännu inte tagit ut sin tjänstepension. Deras hittills intjänade pension räknas med andra ord upp.

– I år kommer många få se sina pensionspengar krympa ihop, medan privattjänstemännen i stället får en rejäl ökning. Just i år är det verkligen privattjänstemännen som är de stora vinnarna, säger Staffan Ström, pensionsekonom hos Alecta, till Expressen.

Tjänstepensionen i fråga är förmånsbestämd – den är alltså bunden till den lön man har – och Alecta garanterar då en viss pensionsnivå med utgångspunkt i slutlönen och denna justeras också utifrån inflation.

/