Riksbanken har höjt styrräntan igen, vilket slår mot bolånetagare.
Riksbanken har höjt styrräntan igen, vilket slår mot bolånetagare. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så sparar du tusenlappar när boräntorna skenar: "Ett enkelt sätt"

Riksbankens höjning av styrräntan känns i plånboken för landets bolånetagare. Men många kan pruta ned kostnaderna med flera tusenlappar om året genom att spela ut bankerna mot varandra, tipsar ekonomerna Claes Hemberg och Shoka Åhrman.


Den nya styrräntan som träder i kraft den 15 februari innebär att bolånetagare med rörliga räntor får betala en högre månadskostnad framöver – detsamma gäller för dem med bundna bolån som löper ut och ska omförhandlas.

— Det är viktigare än någonsin att förhandla med banken eftersom räntan för vanligt folk har blivit dyrare än på många årtionden, säger Claes Hemberg, tidigare sparekonom på nätbanken Avanza och numera fristående ekonom.

Hemberg säger att många bolånetagare kan förvänta sig att pruta ned sin rörliga ränta med omkring 0,4 procentenheter jämfört med listräntan genom att begära ut det så kallade amorteringsunderlaget som behövs för att byta bank.

— Du behöver inte vara en tuff förhandlare i dyr kostym, det räcker med att signalera att du är nyfiken på att byta bank, det är ett enkelt sätt att sätta press på banken. Den vill ha kvar dig som kund, det ska du använda dig av för att få lägre ränta hos den bank som du redan har, säger Hemberg.

Claes Hemberg, oberoende ekonom. Arkivbild.

"Bankerna smyghöjer"

Ännu mer går att spara genom att ringa runt till två–tre andra banker – nya bankkunder kan ofta förvänta sig att få 0,5 procentenheter i rabatt jämfört med listräntan. I vissa fall kan räntan prutas ned så mycket som en procentenhet, enligt Hemberg.

— Hör sedan av dig till din nuvarande bank och hota med att flytta lånet om de inte kan erbjuda samma ränta. Bankerna brukar sedan smyghöja räntan efter några år, bara för att de är snälla mot dig i dag gäller det inte hela ditt liv. Då ringer du tillbaka till banken och påminner den om att du vill ha samma rabatt som tidigare, säger Hemberg.

Samla argument inför samtal med banken

Sparekonomen Shoka Åhrman på SPP håller med om att det är en bra förhandlingsstrategi att hota med att byta bank, och tipsar om att jämföra sin egen ränta med bankens genomsnittsränta för att få en bättre uppfattning om hur mycket som går att spara. Hon tycker också att det är bra att samla argument inför en förhandling.

— Tryck på att flera familjemedlemmar är kunder hos banken, och att ni har era lönekonton och kanske ert pensionssparande hos den. Det underlättar även om ni har en lågt belånad fastighet, eller goda löner eftersom det kan leda till att ni blir bättre kunder framöver, säger Åhrman.

Hon tror att många betalar för hög ränta eftersom de dels drar sig för att pruta, dels tycker att det känns jobbigt att byta bank.

— Vi är vana vid att vi betalar våra räkningar på samma bank, har vårt sparande där, och kanske även en personlig relation till någon på banken. Man tycker att det är väldigt komplicerat att byta, men det går snabbare än tidigare eftersom allt sker mer och mer digitalt, säger Åhrman.

TT
/