Har du koll på alla avdrag inför deklarationen 2023?
Har du koll på alla avdrag inför deklarationen 2023? - Foto: Anders Wiklund/TT och Izabelle Nordfjell/TT

5 användbara avdrag du INTE vill missa i din deklaration

När som helst dimper deklarationen ner i din digitala eller fysiska brevlåda och det kan vara en god idé att se över vilka avdrag du kan göra. Nyheter24 listar fem avdrag du inte vill missa i deklarationen 2023.


Från och med den 6 mars börjar de första deklarationerna att landa hos de svenskar som har skaffat så kallad digital brevlåda senast den 5 mars. 

I mitten av mars börjar Skatteverket skicka ut deklarationerna i pappersform. 

Deklaration 2024: Datum som du inte får missa för skatteåterbäringen

Deklaration 2024: Vilka avdrag kan man göra?

Oavsett hur du får din deklaration så kan det vara lockande att bara godkänna den, utan några ändringar. Men det finns faktiskt tusenlappar att spara om du tar dig tid att göra de avdrag du är berättigad till.

Nyheter24 listar fem avdrag som kan vara bra att ha koll på inför deklarationen 2023.

Avdrag för mobiltelefon och dator

Du som är anställd och som i jobbet använder din privata mobiltelefon kan göra avdrag för det. Detta gäller dock endast om du kan uppvisa merkostnader för exempelvis telefonsamtal. Själva avgiften för abonnemanget får du stå för själv.

Om din arbetsgivare inte förser dig med en dator och du behöver köpa en själv för att kunna genomföra ditt arbete kan du få avdrag för kostnaden. 

Ifall inköpskostnaden, under 2022, översteg 24 150 kronor får du avdrag för en årsbaserad värdeminskning utifrån den livslängd som datorn beräknas ha. Om livslängden beräknas vara fem år har du rätt till ett avdrag på 20 procent av kostnaden per år.

Avdrag för jobbsökande

Om du under förra året varit arbetslös och fått arbetslöshetsersättning från a-kassan, ett aktivitetsstöd eller en utvecklingsersättning kan du göra avdrag för resor till eller från Arbetsförmedlingen såväl som Försäkringskassan. 

Du kan dessutom göra avdrag för resor till och från arbetsintervjuer eller om du, under ditt jobbsökande, haft kostnader för exempelvis internet eller försändelser, som överstigit 5 000 kronor.

Reseavdrag för resor till och från jobbet

Är avståndet till från ditt hem till din arbetsplats minst två kilometer kan du göra avdrag för de kostnader du haft i kollektivtrafiken. Avdraget gäller då endast på utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Ifall du använder färdtjänst kan du få avdrag för resorna oavsett avstånd, men även här gäller avdraget endast på den del som överstiger 11 000 kronor.

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i deklarationen

Avdrag efter försäljning av bostad

Har du sålt en bostad under förra året? Då kan du göra avdrag på försäljningsutgifter i form av exempelvis styling och mäklararvoden. 

22 procent av en eventuell vinst ska beskattas med 30 procent. Men har du sålt med förlust kan du göra avdrag med 50 procent av förlusten. Du kan få skattereduktion med 30 procent på det avdragsgilla beloppet.

Avdrag för parkeringsavgift

Om du i din jobbtjänst använt bilen minst 60 dagar under förra året och då kört minst 300 mil i jobbsyfte kan du få avdrag för parkeringsavgift. Du får då göra avdrag för avgiften under de dagar som du använt bilen på jobbet.

Ifall du använt bilen i tjänst i minst 160 dagar och kört minst 300 mil kan du dra av parkeringsavgiften för samtliga dagar då du kört till och från ditt arbete. 

Källa: Skatteverket