Robert Boije, chefsekonom hos SBAB. Arkivbild.
Robert Boije, chefsekonom hos SBAB. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

SBAB: I november sänker Riksbanken styrräntan

Räkna med en rejäl räntesmäll från Riksbanken om ett par veckor. Däremot får Riksbanken sänka styrräntan redan i höst, spår SBAB i en ny ränteprognos.


I den senaste upplagan av Boräntenytt räknar statliga SBAB med att Riksbanken vid nästa penningpolitiska möte i april väljer att höja styrräntan med 50 punkter till 3,5 procent.

SBAB tror på räntesänkning i höst

Till skillnad från många andra bankaktörer tror dock SBAB inte på någon höjning vid efterföljande räntebesked, det vill säga i sommar. Dessutom bedömer man att redan i november kommer Riksbanken att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent.

— Vi tror nämligen att det ganska snart kommer att visa sig att den underliggande inflationen och inte minst livsmedelspriserna kommer att falla tillbaka, säger chefsekonomen Robert Boije till TT.

SBAB:s prognos: Då ligger styrräntan på 2,00 procent

Under hösten kommer därmed den rörliga snitträntan att toppa på 4,8 procent. Räntesänkningen i november bedöms dock bara vara den första av många fler från Riksbanken. Ytterligare fem stycken på rad gör att SBAB tror att styrräntan har krupit ned till 2,00 procent i november 2024.

TT
/
/
/