Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild. - Foto: Maja Suslin/TT

Ministern: SD-utspel avviker från Tidöavtalet

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) reagerar starkt på SD:s Oscar Sjöstedts uttalande om vindkraft.Det är väldigt oroväckande att man så skarpt avviker från det vi kommit överens om.


Romina Pourmokhtari säger att hon inte hade fått någon förhandsinformation om Oscar Sjöstedts uttalande i Svenska Dagbladet.

Där säger den ekonomiskpolitiske talespersonen nej till utbyggnad av ny vindkraft i Sverige, och helst vill han ”plocka bort” de vindkraftverk som redan är byggda.

— Det är ingenting som har nått fram till oss. Men det är också något som vi utgår från inte ska behöva avhandlas, säger Pourmokthari.

— Vi har ett Tidöavtal, där finns det sött och salt. Och det söta för min del, som kanske är salt för hans del, är att vindkraften har en viktig plats i energimixen och att vi behöver mer, ny fossilfri el.

Vill ha mer av allt

Hon säger att Sjöstedts uttalande går "stick i stäv" med det som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är överens om.

— Oscar Sjöstedt är svaret skyldig till svensk industri och svenska hushåll: Var ska elen komma ifrån om vi plockar bort vindkraften?

— Vi behöver mycket mer ren svensk el, då behöver vi vindkraft, vattenkraft, kärnkraft och solkraft, och det är vi överens om i Tidöavtalet. Så det är väldigt oroväckande att man så skarpt avviker från det vi kommit överens om.

"Ställer saker på sin spets"

Klimatministern lyfter bland annat fram att regeringen gett godkänt till kablarna för utbyggnad av den stora havsbaserade vindkraftsparken Kriegers flak.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger i dag att om partiet måste välja så väljer man kärnkraft och att han mycket väl kan ta strid mot regeringen i frågan om vindkraft.

— Om man läser i Tidöavtalet så ser man väldigt tydligt att vindkraften har en viktig plats i energimixen. Det kan inte bli mer konkret och tydligt än så. Skulle man öppna den lådan, då ställer man saker på sin spets, säger Romina Pourmokhtari.

TT
/
/
/
/
/
/
/