Nöjesparken Gröna Lund i Stockholm pausar alla inköp från chokladtillverkaren Mondelez. Arkivbild.
Nöjesparken Gröna Lund i Stockholm pausar alla inköp från chokladtillverkaren Mondelez. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Ytterligare nöjesparker stoppar Marabou

Nu väljer Nöjesarrangören Parks and Resorts, där Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarlandatt ingår, att bojkotta Maraboutillverkaren Mondelez.


"Trots att vi endast har svenska produkter från Marabou och Mondelez Sverige i våra parker kan vi inte bortse från att deras moderbolag Mondelez fortfarande bedriver affärsverksamhet i Ryssland och har svartlistats av Ukraina", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Planerar att sälja ut lagret

Tidigare har även nöjesparken Liseberg i Göteborg tillfälligt stoppat alla inköp från Mondelez. Där planerar man att sälja ut lagret av Mondelez produkter och senare i sommar kommer chokladhjulen med Marabou-, Toblerone-, Daim- och Oreo-produkter att ersättas av andra vinster.

Mondelez: Riskerar att hamna i fel händer

I torsdags meddelade Mondelez att bolaget kommer att separera sin ryska verksamhet från övriga marknader senare i år. Anledningen till att man inte lägger ned verksamheten i landet är, enligt Mondelez, att intäkterna då hade riskerat att hamna i händerna på en annan part "som hade kunnat använda dem för att skydda sina egna intressen".

Frågan om Marabou i framtiden ska få kalla sig kunglig hovleverantör är just nu uppe till prövning hos hovet, som uppger att man under senaste två åren inte köpt några Marabou-produkter.

TT
/
/
/
/
/
/
/