Undvik sms-lån, säger budget- och skuldrådgivaren. Arkivbild.
Undvik sms-lån, säger budget- och skuldrådgivaren. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skuldrådgivaren: Kontakta oss i tid

Ha en buffert, undvik sms-lån och ta hjälp innan det är för sent. Budget- och skuldrådgivaren Charlotta Cantoni på Göteborgs stad ger råd för att inte hamna i skuldfällan.


Hur ser processen ut innan en skuld hamnar hos Kronofogden?

— Det vanligaste är att man har missat att betala en faktura. Man behöver inte ens ha fått fakturan, du förväntas veta vad du ska betala. Företagen måste inte skicka ut en påminnelse, men gör ofta det ändå eftersom de får lägga på 60 kronor i avgift, det är bra pengar för dem. Betalas det inte då lämnar de ofta över till ett ombud, vanligast är ett inkassoföretag.

Om man inte har möjlighet att betala kan man höra av sig till inkassoföretaget och förhandla. Ofta kan de vara schyssta och gå med på delbetalning eller att man kan skjuta upp betalningen. Det kan ta olika lång tid innan inkassoföretaget skickar vidare till Kronofogden. Det är heller inte alltid inkassoföretagen skickar vidare skulden dit, de kan välja att behålla den själv.

Vad händer om inkassoföretaget skickar vidare skulden till Kronofogden?

— Då skickar Kronofogden ut ett betalningsföreläggande. Man ska bekräfta att man tagit emot det och om man bestrider skulden eller inte. Sedan är det en process tills skulden är fastslagen. Först då får man en betalningsanmärkning. Om man betalar skulden innan den blir fastslagen så slipper man betalningsanmärkningen.

Vad är viktigast att tänka på för att inte bli skuldsatt?

— Kontakta dem du är skyldig för att se om du kan dela upp betalningen, eller om du kan få skjuta upp den en månad. Om man ser att det är övermäktigt så behöver man ganska snabbt kontakta budget- och skuldrådgivning. Man behöver ha ett samtal kring det och se vad man kan göra. Oftast kontaktar folk oss när det redan är för sent, det är viktigt att ta hjälp i tid.

— När man börjar få det svårt att gå ihop eller börjar snegla på sms-lånen, då är det bättre att man ringer till någon man känner eller till budget- och skuldrådgivaren i kommunen.

Vad är den vanligaste anledningen till att folk blir skuldsatta?

— Det är ofta en livskris bakom, att någon närstående dör, man blir sjuk eller blir arbetslös. Det blir ett avbrott i inkomsten och man saknar buffert. Då kan det vara lätt att ta snabba lån, och man tänker att "ja, men det är bara den här månaden". Då är karusellen ofta igång. Många behöver ta nya lån för att finansiera de gamla.

Vad har du för tips till dem som är oroliga för sin ekonomi?

— Man behöver titta igenom sina utlägg för en månad, se vad man lägger pengarna på och vad man kan spara in på. Även om det är en 50-lapp här och en 50-lapp där så gör det stora skillnader. Gör upp en budget. Man behöver prioritera hyra, el, mat, mediciner och abonnemang som man är beroende av.

— Sen är det väldigt bra om man kan ha en buffert, det är det bästa vaccinet mot skulder.

TT