Förväntningarna är högt ställda inför Metas delårsapport som presenteras på onsdagskvällen. Arkivbild.
Förväntningarna är högt ställda inför Metas delårsapport som presenteras på onsdagskvällen. Arkivbild. - Foto: Thibault Camus/AP/TT

Höga förväntningar inför Meta-rapport

Facebookägaren Meta Platforms överraskade positivt i våras. När techjätten nu ska presentera sin delårsrapport för årets andra kvartal är förväntningarna högt ställda.


På onsdagskvällen svensk tid släpper Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, siffrorna för andra kvartalet. Efter den överraskande vändningen i våras är pressen stor.

— Resultatet från första kvartalet var ett bevis på att Meta har lyckats vända den negativa utvecklingen och jag tror absolut att vi kommer att fortsätta se positiva resultat, säger Felicia Schön, sparekonom på Avanza.

Grundaren och koncernchefen Mark Zuckerberg har kallat 2023 "ett år av effektivitet", vilket inte minst synts i de stora varslen om uppsägningar som meddelats under året – de största i bolagets historia.

— Förväntningarna är att det ska synas i resultatet ännu mer det här kvartalet.

AI högintressant

Särskilt intressant är att hålla ögonen på är vad som sägs om AI, säger Felicia Schön. Redan i dag använder Meta AI bland annat för att utforma vilken typ av innehåll användarna ser i apparna.

— Egentligen alla de stora techbolagens stora utmaning, och vinstmaskin, just nu är att interagera och innovera användningen av AI för att fortsätta vara i framkant och inte släpa efter konkurrenterna, säger hon.

Det har dessutom bubblat mycket kring Metas nya app Threads, som ses som en utmanare till Twitter. Appen finns tillgänglig i ett hundratal länder, men ännu inte i EU.

De första fem dagarna efter lanseringen hade Threads laddats ner av 100 miljoner användare – men ytterligare en vecka senare hade användarnas engagemang minskat drastiskt, rapporterar CNBC.

Kan lägga krokben

— Förväntningarna är skyhöga på Threads, men de kan vara svåra att leva upp till. Samtidigt växer kritiken mot Twitter, eller X, vilket jag tror att Threads kan ha mycket att vinna på, säger Felicia Schön och tillägger:

— Jag tror att det kommer att dröja innan vi får se riktiga resultat av det dock.

De högt ställda förväntningarna kan också lägga krokben för Meta. Felicia Schön nämner Tesla och Netflix, som förra veckan rasade på börsen trots starka kvartalsrapporter – eftersom förväntningarna var ännu högre.

— Även om det blir en bra rapport för Meta så tror jag att vi ska vara försiktiga med hur vi tror att det kommer att speglas i aktiekursen, säger hon.

TT
/
/
/
EU
/
/
/