Huspriserna steg tydligt i augusti. Arkivbild.
Huspriserna steg tydligt i augusti. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Villapriserna rusade i augusti

Priserna på bostäder fortsätter att trotsa de stigande räntorna. Även i augusti pekar pilarna upp, visar ny månadsstatistik.


På villamarknaden var det rena prisrallyt under sommarens sista månad. Speciellt gäller det norra Sverige där priserna i snitt steg med 7,2 procent jämfört med månaden före, enligt SBAB Boolis återkommande mätningar. Stormalmö och Storgöteborg kom inte långt efter.

Totalt sett steg villapriserna i riket med 1,9 procent medan bostadsrätterna var upp 0,5 procent.

Rensat för säsongspåverkan är prisuppgången något mindre, plus 1,0 procent för villorna och oförändrat för bostadsrätterna för landet som helhet.

Avgifter och el

Oväntat stark villamarknad, tycker Robert Boije, chefsekonom på statliga banken SBAB.

"Att villapriserna utvecklas så mycket bättre än bostadsrättspriserna kan nog sättas upp på kontot stigande avgifter i många bostadsrättsföreningar och lägre elpriser", säger Boije i en skriftlig kommentar.

Trots den något fortsatt oväntade prisuppgången – Robert Boije räknar med att de ytterligare förväntade räntehöjningarna i höst kommer att kyla av bostadsmarknaden.

"Vi ligger därför – än så länge – kvar med vår bedömning om ett förväntat fortsatt prisfall på bostäder under hösten. Med en fortsatt stark utveckling kan vi dock behöva revidera ned prisfallet i prognosen", säger Boije.

Upp i år

Å andra sidan har han och andra ekonomer länge talat om att priserna borde falla mer än vad de har gjort. Faktum är att priserna, efter fallet i fjol, i snitt stigit hittills i år, trots de rejält högre boräntorna. Lägenheterna ligger på plus 5-6 procent medan spridningen på villamarknaden över landet är större, 0-9 procent plus.

Sedan lägenhetspriserna stod som högst våren 2022 är nedgången fram till i dag nio procent. Villapriserna har under samma period fallit med nästan 14 procent.

Prisutveckling i riket, procent
Sedan 1 månad Sedan årsskiftet Sedan max (våren 2022)
Bostadsrätter +0,5 +5,5 -8,9
Villor +1,9 +3,2 -13,6

Källa: SBAB Booli

TT
/
/