Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg under budgetdebatten i riksdagen.
Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg under budgetdebatten i riksdagen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Är det någon som sett de tio kronorna?"

Regeringen har lagt sin budget. Drivmedelsskatten sänks, men en fråga kvarstår, enligt S och C. Är det någon som sett de tio kronorna? frågar sig Mikael Damberg (S).


Det utbröt en hetare ordväxling när partierna debatterade budgeten i riksdagens kammare.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg fick en fråga från Oscar Sjöstedt (SD) om hur mycket S vill sänka skatten på drivmedel.

— Nästan lite modigt av Oscar Sjöstedt att ta upp just bensin- och dieselskatterna. Vi kommer ihåg hur många miljarder ni satsade på det här och vad resultatet blev: 14 öre.

Sjöstedt och Jimmie Åkesson lovade en prissänkning på tio kronor vid pump, enligt Damberg.

— Är det någon som sett de tio kronorna?

Sjöstedt kontrade då med att priset på bränsle påverkas av en rad olika faktorer, och det han kan styra är skatterna och reduktionsplikten.

— Nu var det inte priserna jag frågade efter, för jag förväntade mig inte av Mikael Damberg att lösa kriget i Ukraina, som driver upp priserna på olja, eller åka på någon kampanj i Opecländerna och säga ”sätt i gång produktionen”.

Centerns Martin Ådahl:

— Vi får aldrig veta när de där tio konorna kommer att komma. Det kommer att vara som krukan i slutet på regnbågen, de kommer någon gång i framtiden.

TT
/
/
/