Hur stor förmögenhet har Ingvar Kamprads söner?
Hur stor förmögenhet har Ingvar Kamprads söner? - Foto: Ikea & Jessica Gow/TT

Ikea-brödernas enorma förmögenhet – så rika är familjen Kamprad

Ingvar Kamprads söner Peter, Jonas och Mathias Kamprad har alla viktiga positioner inom Ikea-imperiet, men hur stor är deras förmögenhet? Det har Nyheter24 tagit en kik på.


Ingvar Kamprad grundade Ikea 1947, och blev under sin livstid en av världens mest kända entrepenörer och Sveriges rikaste man. 

Den 27 januari 2018 dog Ingvar Kamprad och lämnade efter sig dottern Annika Kihlbom (född 1958) och sönerna Peter (född 1964), Jonas (född 1966) och Mathias (född 1969).

Här kan du läsa om möbelkedjans hårda diss mot Ikea.

Det här gör Ingvar Kamprads söner i dag 

De tre bröderna Kamprad äger tillsammans internationella Ikano-koncernen, som bedriver bankverksamhet och äger fastigheter. Ikano var tidigare en del av Ikea men blev självständig 1988, och driver i dag flera dotterbolag som Ikano Bank.

Äldsta sonen Peter Kamprad är i dag styrelseordförande i bolaget Icaf Antillen NV. Under tolv var han även chef för Ikeas verksamhet i Belgien, där han bor med sin fru och två barn. 

Inredningsarkitekten Jonas Kamprad bor i London med sin fru och har även han två barn. Han har tidigare ritat möbler åt Ikea och arbetar i dag med sortimentsfrågor för Inter Ikea Systems. Förutom det så är han ledamot i Ikeas moderbolag Ingka Holding. 

Även yngsta brodern Mathias Kamprad är ledamot i Ingka Holding. Precis som sin bor, så bor han i London och har två barn. 

Hur rik är familjen Kamprad?

Jonas, Mathias och Peter Kamprad alla med på Forbes lista över världens rikaste personer år 2023. 

Deras förmögenhet beräknades till 1,1 miljarder dollar i mars 2023, vilket är ungefär 12 miljarder kronor.

Här är Ikea-föremålen du inte ska slänga – som är värda en förmögenhet.