Det är snart dags att betala septemberfakturan. Arkivbild.
Det är snart dags att betala septemberfakturan. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Extremlåga elpriser – här är hushållen som betalar 1 200 kronor mindre i månaden

Lägsta elpriset sedan hösten 2020. När september summeras kan landets hushåll i södra halvan av landet räkna hem en tusenlapp lägre elfaktura jämfört med förra året. I norr blir lindringen ungefär hälften så stor.


Fakta: Så har vi räknat

Kalkylerna bygger på en elförbrukning under september på 500 kWh, att hushållet har ett rörligt elpris baserat på månadsgenomsnitt, vilket över hälften av alla hushåll har (enligt SCB).

På börspriset läggs elhandlarnas påslag, i exemplet fem öre/kWh, plus 25 procent moms.

Dessutom tillkommer elnätsavgift, elskatt och moms på omkring en krona per kWh.

September i fjol. Alla pratade elpriser.

September i år. Många pratar fortfarande om el, men utifrån ett helt annat läge.

Den gångna månaden hade stora kast, framför allt i Sydsverige, från minuspris ena dygnet till en krona per kilowattimme (kWh) nästkommande. Men sammantaget blev september den billigaste elmånaden i stora delar av landet sedan hösten 2020.

2 000 blev 800 kronor

För ett hushåll med rörligt elpris, beläget i södra Götaland (elområde 4) och som spenderade 500 kWh under månaden landar elräkningen på cirka 860 kronor, inklusive elbolagets påslag, elskatt, moms och elnätsavgift. Det kan jämföras med omkring 2 050 kronor i september förra året.

I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) hamnar fakturan något lägre, 700 kronor, men lindringen jämfört med i fjol är ungefär lika stor. I hela Norrland (elområde 1 och 2) är elpriset som vanligt ännu lägre. Där blir elnotan runt 600 kronor, en halvering jämfört med september i fjol.

90 procent ner

I rena elpriser på elbörsen Nord Pool är fallet betydligt större, som mest omkring 90 procent lägre. Men alla påslagen gör att nedgången får ett mindre genomslag på hushållsfakturan.

Snittpriset på elbörsen för september (när en dag återstår) i år blev 11 öre i Norrland, jämfört med 1:00 kronor samma månad i fjol, 25 öre (2:29 kronor) i elområde 3 och 53 öre/kWh (2:42 kronor) i Sydsverige.

Orsakerna till de ovanligt låga priserna är flera. Efter den regniga sommaren, mycket vatten i kraftmagasinen, till och från blåsigt väder vilket gynnar vindkraften, varmt väder som sänker förbrukningen, och välfyllda gaslager i Europa som pressar elpriset på kontinenten.

TT
/
El