Fyra misstänkta för grova insiderbrott på fri fot. Arkivbild
Fyra misstänkta för grova insiderbrott på fri fot. Arkivbild - Foto: Tim Aro/SvD/TT

Nasdaqhärvan växer – nya brott utreds

Huvudmannen i en misstänkt insiderhärva på Nasdaq Stockholmsbörsen har efter nästan en månad i häkte försatts på fri fot. Men misstankarna kvarstår och utredningen omfattar nu fler åtalspunkter än när han häktades, enligt kammaråklagare Pontus Hamilton.


— Det har tillkommit nya misstankar som han har delgivits, säger Pontus Hamilton.

Ytterligare två misstänkta har tidigare i utredningen släppts ur häkte, men kvarstår som misstänkta.

— De häktades för tre fall av misstänkt insiderbrott. Sedan har det tillkommit två, så i princip är det fem, säger Hamilton.

Att det handlar om grova insiderbrott bygger dels på att de miljonvinster som Hamilton säger att de inblandade har gjort på affärerna. Det handlar också om missbruk av information som man fått i förtroendeställning, enligt Hamilton.

De misstänkta förnekar brott och har enligt åklagaren inte gjort några medgivanden.

"Misstankarna har inte försvagats"

Den huvudmisstänkte i insiderhärvan som utreds arbetade som övervakningsspecialist på Nasdaq Stockholmsbörsen när de suspekta transaktionerna genomfördes. Han släpptes på fri fot i tisdags.

— Misstankarna har inte försvagats, säger Hamilton.

När mannen häktades var det som på sannolika skäl misstänkt för grova insiderbrott, tillsammans med två misstänkta kumpaner.

— Sedan är det en väg till att man har en fällande dom, så är det. Men misstankarna har inte försvagats, säger Hamilton

Åklagaren tillägger att misstankarna mot en fjärde person som också misstänks för inblandning – som aldrig häktades efter förhör – har försvagats även om de kvarstår.

Finansinspektionen (FI) har efter åklagarmyndighetens razzia mot börsen i september inlett en undersökning av om Stockholmsbörsen brustit i sina rapporteringsskyldigheter i samband med transaktioner.

FI undersöker börsens rapportering av misstänkta transaktioner i samband med tre budsituationer: Icagruppen, Haldex och Swedish Match. Därtill kommer misstänkta transaktioner i samband med sammanslagningen av Lundin Energy och Aker, enligt Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef för marknadstillsyn på FI.

Det är "åtminstone delvis samma bolagshändelser det handlar om" i EBM:s utredning och FI:s undersökning, enligt Kullendorff.

Åtal kan komma om några månader

Stockholmsbörsen har uppgett att man samarbetar med både polisen och FI och att börsen dessutom har inlett en internutredning.

De misstänkta transaktionerna i den brottsutredning EBM bedriver rapporterades in av banker till FI, som i sin tur anmälde misstänkta insiderbrott till EBM. Transaktionerna ägde rum mellan oktober 2021 och maj 2022.

Det är i nuläget oklart när eventuellt åtal kan väckas. Enligt Hamilton kan det ta några månader att få alla detaljer på plats i utredningen.

— Det är ganska komplexa brott.

TT
/