Kim Kardashian väckte uppståndelse i våras när hon närvarade på Metgalan i New York iklädd Marilyn Monroes gamla klänning. Spekulationer drog då igång om hon använde Ozempic för att gå ned i vikt, något Kardashian förnekat. Arkivbild.
Kim Kardashian väckte uppståndelse i våras när hon närvarade på Metgalan i New York iklädd Marilyn Monroes gamla klänning. Spekulationer drog då igång om hon använde Ozempic för att gå ned i vikt, något Kardashian förnekat. Arkivbild. - Foto: Evan Agostini AP/TT

Så frälser det danska "mirakelmedlet" världen

Diabetesmedicinen som blev mirakelkuren mot fetma på alla Hollywoodkändisars läppar. Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisks framgångssaga har gjort bolaget till Europas högst värderade.


Novo Nordisks Ozempic är godkänd för patienter med diabetes typ 2, men har också visat sig ha effekt på flera områden än diabetes. Fetma, till exempel. Medicinen sägs kunna ge en viktnedgång på upp till 20 procent för den som använder den.

Det har gett rusning efter medicinen. Och den blev ännu värre när flera kändisar, däribland Kim Kardashian och henne syster Khloé, uppgavs använda Ozempic. Andra har pratat öppet om hur de använder det.

Även Elon Musk har berättat att den aktiva substansen semaglutid, som finns i Ozempic, hjälpt honom komma i form.

Den höga efterfrågan har skapat en brist på läkemedlet som drabbat diabetikerna.

Enligt Novo Nordisk lider 650 miljoner människor runtom i världen av obesitas, eller fetma. Arkivbild.

"Går att skala upp"

Johan Unnerus, analytiker av hälsovårdsektorn på Redeye, bedömer att den bristen lär vara tillfällig.

— Produktionen för substansen går att skala upp. Sedan finns det andra stora företag som är aktiva inom området med både billigare och enklare produkter, säger han.

Den aktiva substansen i Ozempic, semaglutid, finns även i högre dos för viktkontroll, och går under namnet Wegovy. Än så länge är Wegovy tillgänglig i Danmark, Storbritannien och USA.

Tidpunkt för lansering av medicinen på den svenska marknaden är ännu inte fastställd på grund av global efterfrågan och produktionsläget, uppger Novo Nordisk i ett mejl till TT.

Avvägningar för vården

Utvecklingen inom viktminskning kommer att ställa sjukvården inför svåra val, enligt Johan Unnerus.

— Nya kraftfulla produkter tenderar att vara högt prissatta. Det finns många kliniskt överviktiga personer med stor riskprofil. Men så finns det kanske patienter med måttligt höjd riskprofil, som också är intresserade av en viktnedgång. Sådana avvägningar kan behöva göras, vilket skulle belasta vårdkostnader.

Men det finns fördelar och preventiva inslag hos flera av produkterna, understryker Unnerus.

— I det längre perspektivet kan vi vänta oss positiva effekter av minskad riskprofil i många av de här patientgrupperna. Kortsiktigt blir det svåra kostnadsavvägningar jämfört med andra läkemedel, säger han.

En mirakelmedicin? Arkivbild.

Drar inte undan mattan

I veckan blev det även känt att en studie som syftat till att undersöka om Ozempic kan användas för att behandla njursvikt hos patienter med typ 2-diabetes efter goda resultat har avbrutits i förtid.

Att Novo Nordisks succé skulle sänka andra läkemedelsbolag är däremot inte sannolikt, enligt Unnerus.

— Pandemin visade oss att innovation kan gå fort inom läkemedelsbranschen. Att Novo skulle dra undan mattan helt för konkurrenterna är inte troligt. Men deras framgångar attraherar mycket investeringar och forskning om viktminskning.

Störst i Europa

I fredags lämnade bolaget en omvänd vinstvarning och höjde prognosen för omsättning och vinst ytterligare för 2023. För helåret beräknas vinsten öka med mellan 40 och 46 procent.

Redan i september petade Novo Nordisk dessutom ned franska lyxkonglomerat LVMH från tronen som Europas högst värderade börsbolag.

Och Novo Nordisks betydelse för hemlandet Danmark går inte heller att underskatta.

— Ett bolag som i värde är större än hela Danmarks BNP innebär både för- och nackdelar. Det kan vara riskfyllt, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Bolaget är noterat på Köpenhamnsbörsen, och väger tungt för börsens index. Sedan årsskiftet har aktien gått upp med drygt 50 procent, och klättringen uppåt fortsätter.

— Det innebär också sårbarheter. Så länge det går bra finns en uppsida, men plötsligt kan situationen vara väldigt annorlunda, säger Magnusson.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
/