Londonbörsen tar revansch. Arkivbild.
Londonbörsen tar revansch. Arkivbild. - Foto: Kirsty Wigglesworth AP/TT

London återtar börstronen från Paris

London petar Paris från börstronen och är återigen Europas största aktiemarknad. Stigande oljepriser och försvagade lyxmärken pekas ut som förklaringar.


Det kombinerade marknadsvärdet för bolag som är primärt börsnoterade i London uppgår till 31 911 miljarder kronor, jämfört med Parisbörsens 31 886 miljarder kronor.

Franska lyxsektorn, som LVMH och Guccis ägarbolag Kering, har pressats hårt av Kinas avmattade ekonomi, vilket i sin tur tyngt Parisbörsen.

Samtidigt har råvarufyllda Londonbörsen, med energijättarna Shell och BP, gynnats av stigande oljepriser till följd av den geopolitiska oron för eskalerad konflikt i Mellanöstern. Under gårdagen kostade ett fat Nordsjöolja (brent) 91:20 dollar, vilket är den högsta nivån i år.

Londonbörsen har klarat sig bättre på grund av sin aktieblandning och branschvariation, säger Janet Mui, marknadsanalyschef på den brittiska förmögenhetsförvaltaren RBC Brewin Dolphin, till Bloomberg.

Det samlade värdet inkluderar inte börshandlade fonder och så kallade amerikanska depåbevis, som tillåter att ett företags aktier handlas på de amerikanska finansmarknaderna.

TT