Teslastrejken rullar vidare. Utvidgas i dag. Arkivbild.
Teslastrejken rullar vidare. Utvidgas i dag. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Hamnblockad av Teslabilar inleds i dag

I dag utvidgas strejken mot Tesla. Hamnarbetare kommer från och med lunchtid att blockera lastning av fordon från den amerikanska elbilsjätten. Och det kan komma fler konfliktåtgärder redan i dag.


IF Metalls Teslastrejk inleddes förra veckan. Bolagets tiotal serviceanläggningar runt om i landet är uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder.

I dag träder LO-kollegan Transports sympatiåtgärder i kraft, vilket innebär att lastning av Teslabilar är satt i blockad i fyra svenska hamnar, Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje.

De konkreta effekterna av konflikten är hittills begränsade. På många av Teslas serviceanläggningar jobbas det ändå. Strejkbryteri anser IF Metall som reagerar kraftigt. Och fartygen med Teslabilar till Sverige verkar ha styrts om, inte båtarna men lasten. Flera av hamncheferna uppgav för TT på måndagen att det inte väntas några båtar med Teslor ombord, och att det var ett tydligt svar på Transports blockad.

— De har redan hanterat det i hamnarna, i pålastningshamnen, sade Måns Frostell, vd för Södertälje hamn, på måndagen.

Både IF Metall och Transport närmast "lovar" nu fler stridsåtgärder mot Tesla som svar på bolagets hantering av konflikten. Det kan komma redan i dag. Och det kan bli fler förbund i LO-familjen som hakar på.

Grunden till konflikten är att IF Metall vill ha kollektivavtal för verkstadsarbetarna som jobbar på Teslas serviceanläggningar. Det amerikanska bolaget vill inte.

Någon kompromiss är inte sikte, inte heller några nya förhandlingar.

TT
/
/
/
/
/