Blöta åkermarker har påverkat årets skörd. Arkivbild.
Blöta åkermarker har påverkat årets skörd. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Usel skörd efter torka och regn

Skörden blev riktigt usel i år, enligt färsk statistisk från Statistiska centralbyrån, SCB. Först torka och sedan massor av regn gjorde att totalskörden blev 21 procent lägre än genomsnittet för fem års skördar.


SCB redovisar nu den preliminära skördestatistiken som Jordbruksverket har sammanställt utifrån siffror från ett urval 1 110 gårdar. De helt definitiva siffrorna, som baseras på 4 442 gårdar, redovisas i mitten av december. Tidigare har också LRF och Lantmännen redovisat skördeutfallet för i år, som pekar i samma dystra riktning.

Skördarna blev riktigt dåliga. Totalt handlar det om en minskning med 21 procent, jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren. Då är missväxtåret 2018 med i den jämförelsen, då skörden också blev riktigt usel.

Bönderna skördade 29 procent mindre spannmål i år. Först var det svår torka på försommaren då säden skulle börja växa. Sedan kom regnet och dränkte de små strån som kommit upp. SCB skriver i sitt pressmeddelande att "många lantbrukare har uppgett att fält förblivit obärgade på grund av översvämning, dålig etablering av grödan, eller en kombination av båda".

Raps- och rybsskörden blev också rejält mycket sämre, den minskade med 27 procent.

Även ärtskörden misslyckades. Totalskörden av ärter 36 procent lägre än i fjol.

TT
/