Valvinnaren Javier Milei efter det argentinska presidentvalet i förra veckan, tillsammans med flickvännen Fátima Flórez. Arkivfoto.
Valvinnaren Javier Milei efter det argentinska presidentvalet i förra veckan, tillsammans med flickvännen Fátima Flórez. Arkivfoto. - Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Bära eller brista? Mercosuravtalet hänger löst

Valet i Argentina får EU:s dröm om handel med Latinamerika att svaja ännu en gång. Då hoppas ändå handelsministern på ett snart genombrott.


I årtionden har EU förhandlat med Mercosur-länderna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – om ett omfattande frihandelsavtal. Grunderna blev klara redan 2019, men fortfarande väntas på ett formellt undertecknande för att få det att träda i kraft, åtminstone preliminärt.

Att Javier Milei, som vann förra veckans presidentval i Argentina, ifrågasatt nyttan med såväl avtalet som hela Mercosur i sig har inte gjort saken lättare.

Handelsminister Johan Forssell (M) är ändå hoppfull om ett genombrott om några veckor, redan till första veckan i december.

— Det skulle vara ett enormt steg framåt. Det skulle vara det största frihandelsavtal som EU någonsin har gjort. Jag uppfattar att det finns en genuin ambition från båda sidor att nå en överenskommelse nu, säger Forssell på telefon från Brasilien där han bland annat pressat på hos landets vicepresident.

Javier Mileis kritiska hållning är visserligen noterad – men om det verkligen blir ett argentinskt avhopp är högst oklart.

— Brasilien är Argentinas största handelspartner. Ekonomierna är redan i dag djupt sammanflätade. Det vore inte ekonomiskt rationellt att ta steg i den andra riktningen, konstaterar Forssell i Brasilien.

TT
/
EU
/
/