Extrastämma i kristyngda SAS i januari. Arkivbild
Extrastämma i kristyngda SAS i januari. Arkivbild - Foto: Terje Pedersen NTB/TT

SAS kallar till stämma – miljarder på spel

Det förlusttyngda flygbolaget SAS kallar till extra bolagsstämma på huvudkontoret i Solna den 10 januari. Beslut krävs för att inte åka på en jättesmäll på 9,5 miljarder plus ränta.


På stämman ska SAS-ägarna ta ställning till förslag om de åtaganden gentemot svenska och danska staten som krävs för att EU:s villkorade godkännande av stöd till SAS i pandemikrisen ska gälla.

Skulle ägarna inte gå med på de åtaganden som föreslås kan SAS bli skyldigt att återbetala 9,5 miljarder kronor i stödpengar plus ränta ovanpå det, enligt kallelsen.

"För giltigt beslut i enlighet med styrelsens förslag under punkt 8 erfordras att beslutet biträds av aktieägare med mer än hälften av de avgivna rösterna, varvid de aktier och röster som innehas direkt eller indirekt av den svenska staten inte kommer att beaktas", skriver SAS.

Det krisdrabbade flygbolaget nådde i oktober en uppgörelse med nya investerare – däribland Air France KLM och investmentbolagen Castlelake och Lind Invest – som skjuter till 13,2 miljarder kronor med en nyemission och säkerställda lån.

SAS siktar på att därmed få sin finansiella rekonstruktion godkänd av den konkursdomstol i USA som hanterar flygbolagets konkursskydd enligt den så kallade kapitel 11-processen i USA.

Samtliga befintliga stamaktier i SAS förväntas i denna process lösas in och avnoteras – någon gång under andra kvartalet 2024.

TT
/
USA