Strejkvakt utanför Tesla i Malmö. Arkivbild.
Strejkvakt utanför Tesla i Malmö. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Starkt stöd för facket i strejken mot Tesla

IF Metalls strid mot Tesla får stöd av mer än hälften av svenskarna i en opinionsundersökning som genomfördes av Novus på uppdrag av SvD. Fackförbunden har en väldigt stark roll och det finns ett starkt folkligt stöd för dem, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.


58 procent svarar ja och 20 procent svarar nej på frågan om det är rätt av facket att ta strid mot den amerikanska elbilstillverkaren Tesla som vägrar att teckna kollektivavtal med IF Metall, skriver SvD med hänvisning till undersökningen.

— Det är intressant att en så stor andel ställer sig bakom stridsåtgärderna. Stödet för den svenska modellen är mycket starkt och det blir en tydlig krock mot den amerikanska logiken som Tesla står för, säger Torbjörn Sjöström till tidningen.

Stödet är starkast bland Vänsterpartiets och Socialdemokraternas väljare, med 93 respektive 79 procent som svarar ja. I andra änden finns Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare – där 36 respektive 42 procent svarar att fackets strid är rätt, skriver SvD.

Undersökningen genomfördes den 30 november–4 december med hjälp av en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel, där 1 627 personer i åldrarna 18–84 deltog.

TT
/