En propagandabild från Huthirörelsen, som visar hur deras helikopter anfaller ett fartyg i Röda havet i november.
En propagandabild från Huthirörelsen, som visar hur deras helikopter anfaller ett fartyg i Röda havet i november. - Foto: Huthirörelsens medieavdelning via AP/TT

Mærsk ska återuppta trafiken på Röda havet

Danska Mærsk planerar att återuppta transporter via Röda havet så fort som möjligt. Samtidigt pausar japanska rederier transporterna på rutten efter det att en japansk tanker attackerats.


Det är tack vare den USA-ledda skyddsstyrkan, som ska patrullera Röda havet i syfte att förhindra attacker på handelsfartyg, som det danska rederiet vill återuppta trafiken så fort som möjligt, meddelar Mærsk.

Mærsk är en betydande aktör, och har världens näst största flotta med containerfartyg, skriver Financial Times.

Japans tre största rederier kommer dock att ändra rutten för sina fraktfartyg och resa runt Sydafrikas spets, meddelar japanska medier.

Beskedet kommer dagen efter det att ett japanskägt tankfartyg attackerades i Indiska oceanen. Attacken orsakade en brand ombord, men inga personer ska ha kommit till skada.

Pentagon uppgav att attackdrönaren som träffade tankern avfyrades från Iran, rapporterar AFP. Iran är allierat med Huthirörelsen.

Flera rederier har ändrat rutten för sina fraktfartyg efter det att den militant islamistiska Huthirörelsen i Jemen ökat sin aktivitet, i skuggan av kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Tyska Hapag-Lloyd, brittiska oljebolaget BP och norska Equinor hör till dem som dirigerat om fartyg.

Attacker har lett till stora störningar för transporter via Suezkanalen och Röda havet, en av de viktigaste rutterna för att frakta olja, gas, säd och andra produkter mellan Asien och Europa.

Fraktfartygen måste gå runt hela Afrika vilket försenar transporterna rejält och samtidigt gör dem dyrare.

TT
/