Den amerikanska flottans jagare USS Gravely var en av de enheter som ryckte ut till containerfartyget Mærsk Hangzhous hjälp. Arkivbild.
Den amerikanska flottans jagare USS Gravely var en av de enheter som ryckte ut till containerfartyget Mærsk Hangzhous hjälp. Arkivbild. - Foto: John C. Clark/AP/TT

Mærsk stoppar trafik i Röda havet

Danska fraktjätten Mærsk stoppar sina transporter i Röda havet på obestämd tid sedan rederiet i helgen utsattes för en attack.


Fartyget Mærsk Hangzhou befann sig i södra delen av Röda havet, sydväst om hamnstaden al-Hudaydah i Jemen, när fartyget utsattes för en robotattack på lördagskvällen.

Den Iranstödda Huthirörelsen, som kontrollerar delar av Jemen, uppges ha stått bakom attacken. Rörelsens medlemmar ska även ha försökt ta sig ombord på fartyget.

I söndags meddelade Mærsk att man stoppar trafiken i 48 timmar, vilket nu förlängs på obestämd tid, skriver Maersk i ett pressmeddelande.

Mærsk har även tidigare stoppat transporterna via Röda havet och sedan återupptagit dem när den USA-ledda skyddsstyrkan meddelat att man ska patrullera i området för att förhindra attacker på handelsfartyg.

Huthirörelsen har utfört en rad attacker mot handelssjöfart i Röda havet sedan november. Motivet sägs vara en reaktion på Israels offensiv i Gaza efter terrorstämplade Hamas angrepp på Israel den 7 oktober. Huthirörelsen säger sig vilja angripa fartyg som har kopplingar till Israel eller är på väg till israeliska hamnar.

TT