Det var stigande kurser när börsklockan ringde för stängning i Stockholm. Arkivbild.
Det var stigande kurser när börsklockan ringde för stängning i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholmsbörsen vände uppåt

Stockholmsbörsen vände upp efter två dagar i rad av nedgång. Vid stängning hade OMXS-index stigit 0,3 procent. Under dagen kom oväntat starka arbetsmarknadssiffror från USA.


Aktier i fordonssektorn var sänken. Lastbilstillverkaren AB Volvo backade 2,1 procent efter dystra signaler om den amerikanska lastbilsmarknaden.

Bilsäkerhetskoncernen Autoliv föll 1,4 procent.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfte samtidigt fastighetsbolaget SBB, 7,5 procent.

Storbankerna gick också bra, med kurslyft för Nordea och Handelsbanken på 2,8 respektive 2,5 procent.

Även stora Europabörser

Vid stängning i Stockholm var utvecklingen på ledande Europabörser – i Paris, Frankfurt och London – samtidigt positiv med uppgångar på omkring 0,5 procent. Detta sedan den tyska inflationen inte ökat riktigt så mycket som befarat i december, enligt en första beräkning.

Samtidigt låg tekniktunga Nasdaqbörsen på Wall Street upp igen, 0,2 procent, efter kursfallen hittills i år på 2,8 procent.

Många nya jobb

Högre marknadsräntor har slagit mot riskaptiten på börser runt om i världen. Bland annat efter publiceringen av ett protokoll från USA:s centralbank Federal Reserves senaste räntemöte i december. Protokollet gav bilden av en centralbanksdirektion som inte är inställd på att sänka styrräntan lika snabbt som marknaden räknat med.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan ligger kring 3,98 procent.

Oväntat många nya jobb i den privata sektorn i USA i december – plus 164 000 enligt löneadministratören ADP – dämpar förhoppningarna om snabba räntesänkningar.

Stockholmsbörsen, som lyfte med drygt 15 procent i fjol, har med torsdagens uppgång inräknat backat 1,8 procent hittills i år.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om börsens utveckling hittills i år.

TT
/
/
USA