Baljväxter är en återkommande favorit när det gäller att hitta näringsrik och samtidigt billig mat.
Baljväxter är en återkommande favorit när det gäller att hitta näringsrik och samtidigt billig mat. - Foto: Jessica Gow/TT

Så äter du billigare i januari

Med fortsatt höga matpriser och efter decembers ofta efterlängtade men kostsamma högtider, väntar en tuff januarimånad. Här är tipsen för dig som vill spara in på matkostnaderna när det nya året börjar. Och många funkar förstås lika bra året runt.


De bistra tiderna sätter spår överallt. Det senaste året har de stigande matpriserna fått många att syna matinköp och matvanor.

Men att äta billigare i bistra tider måste inte bara handla om att identifiera de billiga matvarorna. Det handlar också om att ta vara på sina rester – och att vidga sin föreställning om hur en måltid kan se ut. Det tycker Sara Begner som är kock och chef för Coops provkök.

- Underskatta inte bröd som kolhydratkälla, säger kocken Sara Begner. En varm macka kan göras med de flesta rester.

— Många tycker att en portion är för lite för att spara, men det går att göra mycket på rester. Räcker det inte till en hel middag kan man göra något nytt av det, allt som behövs är lite kreativitet, säger hon.

— Det måste heller inte vara samma rätt för hela familjen.

När det handlar om att spara på slantarna kan man behöva släppa idén om att en middag måste kunna namnges, tycker Sara Begner, kock och chef för Coops provkök.

Träning och fantasi

Att ta för vana att noga undersöka vad som faktiskt redan finns hemma och hitta på något utifrån det, är ett bra trick som kräver lite övning, men ger stor utdelning. Kanske har man en liten bit fetaost liggande och lite tortillabröd sedan tacomiddagen. Rör ihop osten, lite linser och någon hackad grönsak, fyll brödet och stek, och man har en helt acceptabel middag.

— Man får släppa idén om att en middag måste vara något som kan namnges, som ”pannbiff med lök” eller ”spaghetti med köttfärssås”, säger Sara Bergner.

Ser det skralt ut i kylen, förutom en sorglig ostkant och lite lök i grönsakslådan, kan du ändå få ihop till en fransk delikatess: ostgratinerad löksoppa.

Tortillabröd som blivit över från tacomiddagen är perfekta för att fylla med andra rester, steka - och servera som en ny måltid.

Vidare kan pyttipanna bestå av lite vad som helst som kan hackas upp och stekas i en panna och i stort sett alla rester platsar på en varm macka. Det gäller att träna upp förmågan att lägga pussel av ingredienser – och att ha fantasi.

— Överlag ska man inte förringa bröd som kolhydratkälla, säger Sara Begner.

Hanna Olvenmark, som driver bloggen Portionen under tian, framhåller vikten av smaksättning, inte minst i vegetarisk mat. Något lagrat eller fermenterat kan ge umamismak åt mat som inte innehåller animaliska produkter.

Umami i krismaten

Att laga billigt från första början är också en metod som kräver lite kunskap.

Hanna Olvenmark är legitimerad dietist och driver bloggen Portionen under tian som också blev en kokbok 2018. Hennes recept vilar på en grund av billiga basråvaror som rotfrukter i säsong, spannmål, baljväxter och bönor, och förstås frysta grönsaker och konserver. Mat som både är billig och kan lagras länge.

— Många skulle nog benämna min mat som krismat. Men det handlar också om att skaffa sig lite grundkunskaper om smaksättning, till exempel vikten av umami som finns i väldigt mycket animalier men som ofta måste tillföras när man lagar vegetariskt. Salt räcker ofta inte, utan behöver sällskap av något fermenterat eller lagrat, säger Hanna Olvenmark.

En fransk löksoppa kräver inte så mycket mer än just lök, buljong och lite ost.

Mat som duger

För det är också bara att konstatera: kött är dyrt. Där finns mycket att spara in på. Det betyder inte att man måste bli heltidsvegetarian, men däremot att man får tänka annorlunda när man planerar rätter. Låta köttet bli ett inslag snarare än huvudingrediensen som allt kretsar kring.

— Kött ska vara dyrt eftersom det är en lyxvara som tar lång tid att framställa. Ät gärna kött, men låt det gröna ta mer plats, säger Hanna Olvenmark.

— Jag har några nödmaträtter som jag gör på sådant som är lätt att alltid ha hemma, som krossade tomater, linser eller kikärtor, morötter, kryddor, pasta och havregrädde. Med den kan man lätt svänga ihop en gryta som kanske inte är den mest spännande, men som duger.

TT
/
/
/
/