AI-driven desinformation lyfts fram som den största globala risken inför att flera stora länder går till val 2024. Arkivbild.
AI-driven desinformation lyfts fram som den största globala risken inför att flera stora länder går till val 2024. Arkivbild. - Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Inför Davos-toppmöte: Varnar för risker med AI

AI-driven desinformation pekas ut som det största hotet mot utvecklingen i världen i en ny rapport inför Världsekonomiskt forum i Davos. På längre sikt är det klimatförändringen som utgör det största hotet.


Fakta: De största globala riskerna på kort sikt

1. Desinformation

2. Extremväder

3. Social polarisering

4. Cybersäkerhet

5. Väpnade konflikter

6. Brist på ekonomiska möjligheter

7. Inflation

8. Icke frivillig migration

9. Ekonomisk lågkonjunktur

10. Föroreningar

Källa: Världsekonomiskt forum, Global Risks Report 2024, gäller riskerna de närmaste två åren.

Inför sitt årliga toppmöte i de schweiziska Alperna presenterar Världsekonomiskt forum (WEF) 2024 års globala riskrapport. 1 400 riskexperter har bedömt vad de anser vara de största riskerna mot stabilitet och utveckling i världen.

Desinformation toppar listan över riskerna de närmaste två åren, och särskilt AI-driven sådan i samband med de många val som kommer att hållas under året. Bland annat går väljarna i EU, USA och Indien till valurnorna. Risken som experterna ser är att desinformation kan leda till oroligheter och våldsamma protester, men även att legitimiteten i valen kan ifrågasättas.

På andra och tredje plats plats hamnar risker med extremväder och social polarisering.

På tio års sikt är de fyra största riskerna klimatrelaterade enligt rapporten, bland annat extremväder och förlust av den biologiska mångfalden.

TT
/
/
EU
/
USA