Segerviss Trump i Iowa.
Segerviss Trump i Iowa. - Foto: Andrew Harnik AP/TT

Trumpseger kan skapa ökad marknadsosäkerhet

Donald Trumps seger i Iowa för honom närmare Vita huset. En återkomst som kan innebära risker för världsekonomin. Handelsdiskussioner och tullar är att vänta, vilket riskerar att fördröja den ekonomiska återhämtningen, säger Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.


Trump stod som klar segrare i måndagens nomineringsmöten i Iowa. Mycket talar för att han blir Republikanernas kandidat i USA:s presidentval i november, där han återigen lär ställas mot sittande presidenten Joe Biden.

En tänkbar seger för Trump kommer att skapa ökad marknadsosäkerhet, enligt Jon Arnell, investeringschef på pensionsrådgivaren Max Matthiessen.

— Indikationerna från Trump-lägret är att de kommer att fortsätta på den tidigare inslagna vägen om att sätta USA först.

Oro på finansmarknaderna

Han spår svåra handelsdiskussioner och tullar, som i sin tur riskerar att fördröja den ekonomiska återhämtning som världen befinner sig i efter två år av tung inflation.

— Det i kombination med att Trump favoriserar sänkta skatter riskerar att driva på inflationen och därmed skapa oro i de finansiella marknaderna överlag, tillägger Arnell.

Mitch Downey, forskare i nationalekonomi vid Stockholms universitet, understryker att världsekonomins utgång kommer att avgöras av den globala konfliktnivån.

— Jag tror att det är första gången i min livstid som globala konflikter är direkt avgörande för utgången för världsekonomin, säger han.

Han nämner Rysslands krig i Ukraina, kriget mellan Israel och Hamas, situationen i Röda havet där Huthirörelsen angriper civil sjöfart, vilket drabbar handelskedjor, samt Kinas inställning till Taiwan.

Skeptisk mot frihandel

Trumps inställning till frihandel kan, milt uttryckt, beskrivas som skeptisk. Under sin tid som president införde han tullar på såväl europeiska som kinesiska varor.

— Han vill diktera villkoren, så förhandlingar med Kina, Mexiko och Kanada är en trolig utveckling. Men även tidigare spänningar mot Europa riskerar att förnyas i termer av handelsdiskussioner, säger Jon Arnell.

Washingtons relation till Peking nådde sannolikt en bottennivå under Trump. Men faktum är att Biden har hållit kvar mycket av Trumps linje som president. Tullarna består och Kina har pekats ut som USA:s största geopolitiska utmaning.

Men Downey tonar ned risken för ett eskalerat handelskrig mellan världens två ekonomiska tungviktare.

— USA har stimulerat tillverkningen av bland annat halvledare på hemmaplan, och diversifierat leveranskedjan. Därför tror jag inte att ett handelskrig med Kina skulle betyda lika mycket som det gjorde senast Trump var president.

TT
/
USA