Investors vd Johan Forssell. Arkivbild.
Investors vd Johan Forssell. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Investor höjer utdelningen nio procent

Wallenbergarnas investmentbolag Investor höjer utdelningen till ägarna mer än väntat. Vi har ett starkt kassaflöde och en stark balansräkning, säger vd Johan Forssell.


Aktieutdelningen höjs med 40 öre till 4,80 kronor per aktie, enligt bokslutet som släpptes på fredagsmorgonen. Det var en ökning med nio procent jämfört med förra året och mer än aktieproffsen hade räknat med, enligt Bloombergs sammanställning.

Men om det ska tas som intäkt att det blir liknande påslag på utdelningarna från börsjättarna där Investor är storägare och därmed har stor makt att påverka, vill inte Johan Forssell föregripa eller kommentera alls.

Han hänvisar i stället till Investor egen starka kassa, som möjliggör målet att ständigt kunna höja utdelningen.

Det justerade substansvärdet, tillgångar minus skulder, uppgick till 818,4 miljarder kronor, vilket motsvarar 267 kronor per aktie, vid årsskiftet, en ökning med 58,1 miljarder kronor, motsvarande 8 procent, under kvartalet.

Investor lyfter gärna fram att den totala avkastning för helåret 2023 landade på 26 procent, mot börsens snitt på 19 procent.

Investor kontrolleras av familjen Wallenberg och är storägare i bolag som Atlas Copco, SEB, Ericsson, Astra Zeneca, ABB och Saab.

TT
/