Mark Zuckerberg, högste chef på Facebook och ägarföretaget Meta. Arkivbild.
Mark Zuckerberg, högste chef på Facebook och ägarföretaget Meta. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Zuckerberg vill bygga mänsklig intelligens

Mark Zuckerberg vill bygga nästa generations AI, den som efterliknar mänsklig intelligens. Men exakt hur det ska gå till eller vad tekniken ska göra vet han inte.


I en intervju med techsajten The Verge säger Meta-chefen Mark Zuckerberg att företaget behöver "bygga för generell intelligens" för att kunna göra de produkter de ser i framtiden.

Generell artificiell intelligens är grovt förenklat mänsklig intelligens på en multifunktionell nivå som inte existerar i dagens smarta, men smala, text-, bild- och ljudprodukter med AI. Vissa forskare motsätter sig tanken på att AI någonsin kan nå en så hög generell nivå. Men Zuckerberg tänker försöka.

Rejäl satsning

I intervjun med The Verge säger han att Meta nu har 340 000 grafikprocessorer av högsta standard för att försöka bygga nästa generations AI. Enligt The Verge var det under 2023 enbart Microsoft som köpte lika många AI-processorer som Meta.

— Vi har byggt upp en kapacitet så att vi kan göra det här på en nivå som lär vara större än något annat enskilt företag, säger Zuckerberg till The Verge.

Exakt vad det ska bli av tekniken, om Meta lyckas, är Zuckerberg dock inte klar med.

— Jag har ingen enkel definition på en mening. Det går att dividera om generell intelligens är på nivå med mänsklig intelligens, om den överskrider det, eller om det är en form av superintelligens. För mig är bredden det viktiga. Intelligens har alla de här olika förmågorna där du måste kunna resonera och ha intuition.

Mindre metaverse?

AI har det senaste året blivit en väsentlig del i allt som världens största techföretag gör. Men 2021 bytte Facebook namn på sitt moderbolag till Meta för att signalera en kursförändring mot metaverse, ett techområde som hamnat i skuggan av AI-boomen.

I intervjun med The Verge understryker Zuckerberg att bolaget fortsatt tror och satsar på metaverse, trots AI-investeringarna.

TT
/
/
/