Sverige har sett den största ökningen av antalet skuldsatta sedan 1990-talet, enligt Kronofogden. Arkivbild.
Sverige har sett den största ökningen av antalet skuldsatta sedan 1990-talet, enligt Kronofogden. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

S: Inför ångerrätt på sms-lån

Svenskarnas konsumtionsskulder växer. Nu vill Socialdemokraterna införa en karenstid på blancolån på 24 timmar. Det är för enkelt att ta sms-lån i dag, säger S talesperson Jennie Nilsson.


Sverige har sett den största ökningen av antalet skuldsatta sedan 1990-talet. Skuldberget för lån utan säkerhet, blancolån, växer stadigt enligt Kronofogdens statistik.

Regeringen har föreslagit att ränteavdraget för blancolån ska trappas av och har skickat ett förslag på remiss. Planen är att det ska börja gälla den 1 januari 2025.

Betalas ut snabbt

Socialdemokraterna är skeptiska till en sådan åtgärd och Jennie Nilsson, ledamot i civilutskottet, pekar på en rättviseaspekt.

— Om du tar ett lån på en bil eller båt, då får du ränteavdrag, men om du tvingas låna för att sätta mat på bordet, då får du inte det. Jag kan inte förstå hur det är en rättvis lösning på problemet.

S vill i stället se en karenstid på 24 timmar för utbetalning av snabblån och att man ska kunna ångra sig under den tiden. I dag kan till exempel ett sms-lån betalas ut inom 15 minuter, säger Jennie Nilsson. Därefter finns en ångerrätt som inkluderar ränta till långivaren.

— Snabblån fyller sin funktion till en viss del, men att sitta på krogen och ta ett sms-lån för att förlänga utekvällen eller ett impulsköp i en butik, det är för enkelt i dag helt enkelt.

Hårdare prövning

Socialdemokraterna vill också se ett skuld- och kreditregister och en hårdare prövning av oseriösa kreditgivare. En del av bolagen har gjort det till en affärsidé att låna ut pengar till folk som man vet inte kan betala tillbaka, enligt Nilsson.

— Om man inte har gjort en riktig kreditprövning så borde de här oseriösa företagen få ta en större del av kostnaden för verkställighet hos Kronofogden, säger hon.

TT
/
/
/