Metas vd Mark Zuckerberg är inte nöjd med EU:s avgiftsmodell för större plattformar. Arkivbild.
Metas vd Mark Zuckerberg är inte nöjd med EU:s avgiftsmodell för större plattformar. Arkivbild. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

Meta går till domstol – missnöje med EU-avgifter

Sociala medier-plattformarna Facebooks och Instagrams ägare Meta går till domstol för att utmana EU:s avgiftsmodell som större plattformar måste följa för att finansiera tillämpningen av EU-förordningen Digital services act (DSA).


"För närvarande behöver företag som går med förlust inte betala, även om de har en stor användarbas eller en större regleringsbörda, vilket innebär att vissa företag inte betalar någonting, medan andra får betala en oproportionerligt stor del av det totala beloppet", säger en talesperson för Meta i ett uttalande.

EU-kommissionens talesperson säger i sin tur att avgiften beräknas "i proportion till tjänstens storlek" och att kommissionen kommer att försvara sin ståndpunkt i domstolen.

DSA från 2020 tvingar Tiktok, Google, Facebook, Instagram och andra stora digitala aktörer att kontrollera olagligt innehåll på sina plattformar, förbjuda vissa annonsmetoder och dela data med myndigheter.

TT
/
/
/
/