Marabou ändrar design på sina chokladkakor.
Marabou ändrar design på sina chokladkakor. - Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT och Pressbild/Marabou/Mondelez Sverige

Chockbeskedet: Marabou gör om klassiska mjölkchokladen

Marabous chokladkakor får nytt utseende efter drygt två års designarbete.


Det har varit några stormiga år för Marabou, som ägs av Mondelez International, vilka blev svartlistade av den ukrainska antikorruptionsmyndigheten NACP sedan de varit verksamma i Ryssland efter invasionen.

På den svenska marknaden har det lett till att flera aktörer – däribland Försvarsmakten och SJ – upphört att ha Marabou i deras sortiment och många tidigare kunder har bojkottat chokladjätten.

I juni förra året meddelade dock Mondelez att man skulle separera verksamheten i Ryssland från övrig verksamhet.

"Vår plan är att verksamheten i Ryssland ska vara fristående med en självständig försörjningskedja före årets slut", skrev bolaget i ett pressmeddelande då.

Marabous ägare Mondelez separerar ryska affärer

Marabous chokladkakor får nya design

Samtidigt som kritiken haglat mot Marabous ägarbolag har det pågått ett omfattande designarbete hos chockladjätten. För nu får nämligen förpackningarna ett helt nytt utseende: med bland annat större text, tydligare "Made in Sweden"-märkning och ett större "M" med särskild design beroende på chokladkakans smak. 

 – Alla har sin Maraboufavorit, och just smaken hos varje individuell chokladkaka är någonting som vi vill lyfta fram och förstärka ytterligare. Efter arbetet med den nya designen av Marabou, som har pågått i nästan två år, är vi stolta över att äntligen få presentera det nya lekfulla utseendet, säger Helena Arver, Senior Brand Manager på Marabou i ett pressmeddelande.

Mängden choklad är densamma i de nya förpackningarna, men varje chokladruta blir tjockare, samtidigt som kakan i sin helhet blir något kortare.

Vad är skillnaden mellan Marabou och Fazer?

Marabou ändrar design på sina chokladkakor. Foto: Pressbild/Marabou/Mondelez Sverige

Lista: Här är företagen som bojkottat Mondelez

Så ändras Marabou mjölkchoklad

Och det slutar faktiskt inte där. Marabous klassiska mjölkchokladkaka ändras lite mer än övriga smaker. En av chokladrutorna kommer nämligen, i stället för ett "M", graveras med ett hjärta. 

– Vår älskade mjölkchoklad är en av våra äldsta produkter och den som flest svenskar associerar med Marabou. Genom att lägga till ett hjärta på den sista rutan, vill vi ge en av Marabous mest välkända produkt lite mer kärlek. Oavsett hur du vill använda biten eller vad du vill säga med den, hoppas vi att den blir en härlig och överraskande gest för att visa lite extra uppskattning, säger Helena Arver i pressmeddelandet.

Kungahuset bryter med Marabou