Bokslut från läkemedelskoncernen Astra Zeneca. Arkivbild
Bokslut från läkemedelskoncernen Astra Zeneca. Arkivbild - Foto: Pontus Lundahl/TT

Astra Zenecas räknar med tillväxt i år

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca presenterar en oväntat stark prognos för i år i samband med bokslutet. Preparat för behandling av cancer ger draghjälp.


Astra Zeneca räknar med att vinsten per aktie i år ökar med någonstans kring 10-15 procent, skriver bolaget i rapporten. Försäljningen antas växa ungefär lika mycket.

Vd Pascal Soriots satsning på läkemedel för att behandla cancer – som Tagrisso och Lynparza – har banat väg för utvecklingen och det finns kvar andra cancerpreparat i pipeline, som just nu testas i kliniska prövningar.

Astra Zeneca är också på väg att ge sig in i slaget om viktminskningsmarknaden – där storspelare som Novo Nordisk och Eli Lilly just nu dominerar. Soriot och hans team satsar på ett bantningspiller, som har börjat utvecklas.

Fjärde kvartalet 2023 blev dock inte riktigt så bra som väntat resultatmässigt.

Omsättningen lyfte till 12,0 miljarder dollar, upp från 11,2 miljarder. Men vinsten per aktie från kärnverksamheten steg bara 5 procent till 1,45 dollar per aktie. Analytiker hade i snitt räknat med 1,51 dollar per aktie.

Aktien sjunker drygt 2 procent efter rapporten, vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet krymper ihop till 1 procent.

TT
/