En av friskolekoncernen Academedias byggnader i Stockholm. Arkivbild.
En av friskolekoncernen Academedias byggnader i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Trots kursras – friskoleägaren viker sig inte

Affären kring friskolekoncernen Academedia och beskedet om slopad aktieutdelning fick aktien att rasa. Det får dock inte nya storägaren Roger Akelius att ändra sig: Sannolikheten är 90 procent för att utdelningen är borta inom två år, säger han till Dagens industri.


Gårdagens handel innebar ett kursras på nästan 7 procent för friskolekoncernen efter att det under kvällen innan meddelats att fastighetsmiljardären Roger Akelius köper in sig i skolkoncernen som omfattar omkring 800 förskolor, grund- och gymnasieskolor.

I anslutning till köpet meddelade också Akelius i en intervju med Dagens industri att han vill reformera om skolverksamheten och rent företagsekonomiskt slopa utdelning till aktieägarna – en tidigare kontroversiell fråga.

Gårdagens kursreaktion får honom heller inte att ändra sig:

— Inte alls. Jag tittar inte på dagskurser. Jag investerar utifrån långa trender, säger han till Dagens industri.

Även om ägarandelen i nuläget uppgår till omkring en fjärdedel av bolaget ser han det som en möjlighet att få igenom utdelningsstoppet och meddelar att annars tänker han köpa fler aktier till nästa årsstämma.

— I alla företag som jag har gått in i har jag som högsta prioritet att försöka förbättra för kunder och anställda. Det lustiga är att om man gör bra grejer och beter sig hedervärt så kommer vinsterna i steg två, säger han i intervjun.

TT