Det finns gott om byggställningar som skyddar gående på trottoarerna i New York City. Arkivbild.
Det finns gott om byggställningar som skyddar gående på trottoarerna i New York City. Arkivbild. - Foto: Seth Wenig/AP/TT

58 mil byggställningar i New York City

Anne Gaither brast ut i gråt – glädjetårar – när den nästan 70 meter långa byggnadsställningen monterades ned utanför hennes lägenhet i Harlem, New York City. Ställningen hade då stört utsikten i 21 år.


— Det var tårar av tacksamhet för att jag fick se ställningen tas ned under min livstid, säger 93-åriga Anne Gaither till The Wall Street Journal.

Men lyckan blev kortvarig. Ett par veckor senare skadades fasaden av en brand, vilket resulterade i en ny ställning.

Den är bara en av totalt 8 300 byggställningar som för närvarande är uppmonterade i New York City. Tillsammans täcker de en trottoarsträcka på cirka 58 mil, enligt tidningen.

Det stora antalet byggnadsställningar – varav 300 har stått uppställda i över fem år – har flera orsaker.

Det handlar om undermålig myndighetskontroll, men också brist på byggnadsmaterial som behövs till äldre byggnader och att många fastighetsägare har finansiella problem, enligt tidningen.

Ovanpå detta kommer ovanligt hårda regleringar med krav på skydd för gående. De kom till efter en dödsolycka 1979, då en 18-årig student omkom sedan hon fått ett cementblock i huvudet i samband med en fönsterrenovering på Manhattan.

TT