I kväll presenterar AI-bjässen och chiptillverkaren Nvidia, med huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, bokslut. Arkivbild.
I kväll presenterar AI-bjässen och chiptillverkaren Nvidia, med huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, bokslut. Arkivbild. - Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Spänd väntan på "världens viktigaste aktie"

Handlare på börser runt om i världen är på helspänn inför kvällens bokslut från chiptillverkaren Nvidia – en av AI-hajpens stora vinnare.


Fakta: Förväntningarna på Nvidia

Chiptillverkaren Nvidia väntas redovisa en omsättning på 20,4 miljarder dollar för fjärde kvartalet 2023, varav 17,2 miljarder antas komma från utrustning till datacenter.

Den så kallade bruttomarginalen – skillnaden mellan intäkterna och kostnaderna för sålda varor, dividerat med intäkterna – väntas landa på 75,4 procent.

Det väntas ge ett justerat rörelseresultatet på 13,1 miljarder dollar. Och snittprognosen för vinsten per aktie ligger på 4,60 dollar.

Nvidia väntas under första kvartalet i år, som ännu pågår, öka omsättningen till 21,9 miljarder och pressa upp bruttomarginalen till 75,5 procent.

Källa: Bloomberg

Bland börsmäklarna på Goldman Sachs – en av Wall Street tyngsta aktörer – kallas Nvidia-aktien för "världens viktigaste aktie" inför rapporten.

I prissättningen på terminsmarknaden finns det inför rapporten utrymme för både ras och rusning för aktiekursen på 11 procent i båda riktningar.

Genom sin tyngd i rader av olika börsindex kan Nvidias resultat och prognoser avgöra stämningen på hela finansmarknaden i närtid.

Nvidia ligger bakom omkring en tredjedel av börslyftet på Nasdaq hittills i år, med ett kurslyft för aktien på drygt 40 procent sedan årets handel inleddes.

Kurslyftet i år följer på ett trefaldigat värde på aktien.

Till följd av ett kursfall på 4,4 procent i tisdags har Nvidia halkat ner till nummer sex på Wall Street när det gäller börsvärdet. Detta efter att bolaget under någon vecka har varit högre värderat än både Google-ägaren Alphabet och e-handelsjätten Amazon.

TT