Hassel växer naturligt i Europa, men har det kämpigare i Australien. Arkivbild.
Hassel växer naturligt i Europa, men har det kämpigare i Australien. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Chokladjättens fiasko – odling mals till flis

Chokladjätten Ferrero satsade i tio år på en hasselodling i Australien. Nu ger företaget upp och maler ned en miljon buskar till flis.


Fakta: Hassel

Hassel är oftast en stor busksort, omkring åtta meter hög, men kan i bland bli uppemot tolv meter höga träd. Den växer i Europa och Främre Asien i bland annat hagar och finns i Sverige upp mot Ångermanland.

Hasselnöten är närings- och fettrik och dess olja kan användas som matfett eller i tvål och kosmetika.

Hassel är besläktad med björk, och de flesta björkpollenallergiker reagerar också på hasselpollen och ofta även på nötterna.

Källa: NE.

Den 2 700 hektar stora odlingen i Narrandera i New South Wales i östra Australien ligger ute för försäljning för motsvarande 540 miljoner kronor.

Ett tioårigt projekt på att få till en enorm hasselodling i Australien är därmed till ända, och italienska konfektyrföretaget Ferrero får slicka sina sår, liksom staten och delstaten, som båda gått in med stödpengar.

Tongångarna var annorlunda för bara ett par år sedan, då den inhemska hasselnötsproduktionen i och med Ferreroprojektet beräknades växa från modesta 400 ton om året till 5 500 ton. Nötterna skulle användas till bland annat Nutellatillverkning vid en närliggande fabrik.

Omkring en miljon plantor rycks nu i stället upp och förvandlas till flis då de buskarna inte lyckats leverera ens miniminivån av acceptabel skörd. Ferroro skyller på att vädret varit för dåligt. Men någonting positivt kan ändå komma ut ur det kostsamma pilotprojektet.

— Det här kommer att leda till bättre nötproduktion som drar nytta av forskning som utförts på olika jordmåner under pilotprojektet, säger en talesperson för Ferrero till australiska ABC.

TT
/