Marie Friberg ser att priserna gått upp generellt i matbutikerna och brukar titta efter extrapriser när hon går och handlar.
Marie Friberg ser att priserna gått upp generellt i matbutikerna och brukar titta efter extrapriser när hon går och handlar. - Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT

"Tusenlappen räcker inte så långt längre"

Matpriserna har skjutit i höjden igen. Prisökningen i februari var den högsta på nästan ett år. Tusenlappen räcker inte så långt längre, säger Marie Friberg som precis har handlat för veckan.


Sedan januari 2022 har matpriserna ökat med 23 procent, enligt Matpriskollen. Om något borde göras åt det, och vem i så fall, var en het fråga i den politiska debatten under förra året.

— Det är väl handlarna som skor sig som borde göra det i så fall, säger Marie Friberg.

Sedan i mars 2023 har matprisökningarna legat på en mer avmattad nivå i linje med Riksbankens inflationsmål på två procent per år. Men efter årsskiftet har prisökningen stuckit i väg brantare uppåt igen.

I januari ökade matpriserna med 0,5 procent mot föregående månad och i februari gick de upp med ytterligare 0,6 procent, enligt Matpriskollen.

Lars Lindersson, som precis handlat i en matbutik i Stockholm inför ett födelsedagsfirande, köper mindre kött och kyckling och mer vegetariskt än tidigare.

— Jag är mycket mer noga med att titta på priserna och väljer bort saker som jag bara plockade upp ur diskarna utan att titta på priset på för ett eller två år sedan, säger han.

Hur man ska tackla prisökningen är svårt att veta, tycker Lars Lindersson.

— Alla säger att de har fått dyrare omkostnader för produktion och transport av mat så jag vet inte var man skulle börja i så fall.

Trots prisökningarna finns det mycket som är både gott och billigt att laga.

— Potatis och purjolökssoppa äter vi åtminstone en gång i veckan. Blodpudding med bacon och rivna morötter är fantastiskt gott och kostar nästan ingenting, säger Lindersson.

Lars Lindersson har börjat byta ut kött och kyckling mot vegetariskt i större utsträckning.
TT
/