Gasfackling, att tända eld på läckande gas, är vanligt inom olje- och gasindustrin. Arkivbild från ett oljefält i Texas i USA 2021.
Gasfackling, att tända eld på läckande gas, är vanligt inom olje- och gasindustrin. Arkivbild från ett oljefält i Texas i USA 2021. - Foto: David Goldman/AP/TT

Ökade metanutsläpp från fossila bränslen

Utsläppen av metan från den globala energisektorn steg till nära rekordnivåer förra året, enligt den internationella energibyrån IEA. Efter koldioxid är metan den största boven bakom den globala uppvärmningen och det finns billig teknik som snabbt kan minska det omfattande läckaget från olje- och gasindustrin till atmosfären.


— Utsläppen av metan från verksamheter kring fossila bränslen förblir oacceptabelt höga. Det finns ingen anledning att utsläppen ska förbli så höga, säger Tim Gould, energiekonom vid IEA.

Metan står för nästan en tredjedel av dagens uppvärmning. En del frigörs naturligt medan människan står för resten. Jordbruket är den största källan och därefter kommer energisektorn med läckande ledningar och avsiktliga utsläpp.

Metanutsläppen från fossila bränslen har ökat tre år i rad, enligt IEA. Sammantaget resulterade produktion och förbränning av fossila bränslen nära 120 miljoner ton metanutsläpp 2023, en liten ökning från 2022 och nära rekordnivån 2019.

TT
/