En illustration av den ubåt Saab ville sälja till Nederländerna. Arkivbild.
En illustration av den ubåt Saab ville sälja till Nederländerna. Arkivbild. - Foto: Saab Kockums

Saab går miste om mångmiljardorder på ubåtar

Det blev ingen mångmiljardorder från Nederländerna på ubåtar för försvarskoncernen Saab. Ordern på fyra oceangående ubåtar gick i stället till franska Naval Group.


Saab Kockum – tillsammans med nederländska varvsgruppen Damen – hade lämnat anbud med modellen C718, gjord för länder med behov av längre resor än Sverige har. Men varken det anbudet eller ett konkurrerande från tyska Thyssenkrupp lyckades.

Enligt nederländska medier är ordern värd mellan fyra och sex miljarder euro (motsvarande 45–68 miljarder kronor), skriver nyhetsbyrån AFP.

Segrande Naval Groups anbud gjordes tillsammans med nederländska varvet Royal IHC.

Också Thyssenkrupp samarbetade med ett nederländskt varv i kampen.

— Med valet av Naval Group förlorade två varv och jag förstår att besvikelsen är stor, säger Christophe van der Maat, Nederländernas försvarsminister.

För Naval Group är ordern en revansch efter förlusten av beställningen på tolv ubåtar när Australien för tre år sedan plötsligt meddelade att landet i stället slutit avtal med USA och Storbritannien om tillverkning av atomubåtar.

Om Saab hade vunnit ordern var planen att ubåtsskroven skulle byggas i Karlskrona och att sammansättningen skulle göras i Nederländerna.

TT
/
/
/
USA