'Ska man boka en vanlig biljett kan man göra det ganska enkelt, men när man ska ha sovvagnar blir det annorlunda och det är där det börjar krångla', säger Hans Remvig. Arkivbild.
'Ska man boka en vanlig biljett kan man göra det ganska enkelt, men när man ska ha sovvagnar blir det annorlunda och det är där det börjar krångla', säger Hans Remvig. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Utlandsresor med tåg minskar – "är krångligt"

Vi reste mer utomlands i fjol jämfört med året innan, visar den senaste resebarometern. Tåget har det dock svårt när svenskarna vill lämna landet.


Utlandsresorna fortsätter att öka, även om de ännu inte är tillbaka på nivåer likt innan pandemin.

Trots en intensiv debatt kring flygets klimatpåverkan är flyg fortsatt överlägset det vanligaste transportmedlet när vi reser utomlands – drygt hälften av resorna med minst en övernattning görs med flyg, enligt undersökningen som görs av Resurs för resor och turism i samarbete med Europeiska ERV.

Tågresandet ligger fortfarande kvar på relativt låga nivåer och minskar dessutom något jämfört med undersökningen året innan.

— Tåg har det fortfarande svårt, säger Hans Remvig, rese- och turismanalytiker på Resurs för resor och turism.

Han menar att den främsta anledningen är att det fortfarande är rätt "krångligt" att boka tåg för den som vill ge sig ut utanför Sveriges gränser.

TT
/