Rysslands hjälp till Kuba har mejslats fram i möten på hög nivå. Här tar president Vladimir Putin emot Kubas utrikeshandelsminister Ricardo Cabrisas i Moskva i juni förra året.
Rysslands hjälp till Kuba har mejslats fram i möten på hög nivå. Här tar president Vladimir Putin emot Kubas utrikeshandelsminister Ricardo Cabrisas i Moskva i juni förra året. - Foto: Michail Metzel/AP/TT

Putin skickar tiotusentals ton olja till Kuba

Kuba är i akut energikris, med stora och återkommande strömavbrott. Nu har Ryssland sträckt ut en hjälpande hand i form av 90 000 ton råolja, meddelar Kubas energidepartement.


Frakten är den andra på mindre än två veckor: den 17 mars mottog Kuba olja till ett värde av motsvarande drygt 530 miljoner kronor.

Kuba har en ålderstigen energimarknad, med små andelar förnybart men stort oljeberoende. Krisen innebär bland annat strömavbrott i så mycket som tio timmar per dygn för Kubas drygt 11 miljoner invånare. Enpartistaten lider också av en allmän ekonomisk kris som har lett till tresiffrig inflation, påverkan på livsmedelsproduktionen och brist på läkemedel, skriver BBC.

De ryska oljeleveranserna följer flera officiella besök från högt uppsatta tjänstemän mellan länderna, senast från Kubas utrikeshandelsminister Ricardo Cabrisas, som återvände hem från Moskva med ett nytt lån på en summa som inte offentliggjorts.

Med hjälp av lånet kan Kuba "säkerställa stabila leveranser av olja, petroleumprodukter, vete och gödningsmedel", enligt Cabrisas som citeras av den statliga nyhetsbyrån Prensa Latina.

Enligt Kubas styre kan en del av den pågående energikrisen förklaras av att man inte längre kan få in lika mycket råolja från allierade som Venezuela, där utvinningen av fossila bränslen påverkas av det landets egna problem.

2020 levererade Venezuela 80 000 fat olja per dag till Kuba. I år ligger den dagliga leveransen på 35 000 fat, uppger Jorge Piñón, forskare vid Energiinstitutet på Texas universitet, för Bloomberg.

USA:s långvariga blockad av Kuba är ytterligare en viktig faktor, enligt regeringen i Havanna.

TT