Chefer dricker oftare än övriga medarbetare. Det visar en ny rapport från företaget Falck. Arkivbild.
Chefer dricker oftare än övriga medarbetare. Det visar en ny rapport från företaget Falck. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Så ofta dricker chefen alkohol

Höga stressnivåer och hög alkoholkonsumtion är vanligare bland chefer, fastslås i en ny rapport. Alla människor mår dåligt om det finns en obalans mellan krav och förutsättningar, säger psykologen Lena-Karin Allinger, som gjort studien.


Fakta: Så har undersökningen gått till

Rapporten bygger på 4 256 så kallade hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda med chefer över hela landet under 2023.

Jämförelserna med medarbetare bygger på 23 934 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda under samma tidsperiod.

Källa: Rapporten "Hur mår chefen?" från Falck.

Det är företaget Falck som bland annat arbetar med företagshälsovård, som har undersökt hälsan hos 4 000 chefer i Sverige.

I undersökningen har både chefer och medarbetare fått svara på olika frågor som rör levnadsvanor, fysiska besvär, välbefinnande och den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. I de flesta fall visar det att cheferna skattar sin hälsa bättre jämfört med resten av medarbetarna. Men när det kommer till stress och alkoholvanor sticker resultaten från cheferna ut.

Ständig tillgänglighet

— Chefer utgör en ryggrad i organisationen vilket innebär att chefers förutsättningar påverkar hur hela verksamheten mår. Chefers mående påverkar medarbetares mående, vilket i sin tur påverkar arbetsmiljö och prestation, säger Lena-Karin Allinger.

Rapporten visar att drygt hälften av cheferna har svårt att koppla av och känslan av att ständigt vara tillgänglig försämrar återhämtningen. Det som också ses som en stor utmaning för chefer är att hinna slutföra uppgifter i tid.

— Alla människor mår dåligt om det finns en obalans mellan krav och förutsättningar och om man ständigt lever i en situation där man känner att man inte hinner med skapar det känslor av otillräcklighet. Den risken är mer uppenbar i synnerhet bland yngre chefer och kan ibland leda till att de väljer att kliva av sina chefsuppdrag.

Andel chefer i procent som skattar sig på nivåer som kan innebära risk för ohälsa, enligt Falck.

Dricker oftare

De resultat som också utmärkte sig handlade om frågor som rörde alkoholvanor. Där visade studien att chefer dricker oftare men däremot en mindre mängd per tillfälle jämfört med medarbetare. Drygt 26 procent av cheferna uppgav att de dricker två till tre gånger i veckan. Det kan jämföras med medarbetarna där det endast var 18 procent som uppgav sådan konsumtion.

— Vi kan inte på grund av det här dra några större slutsatser. Men det jag tror är viktigt är att öka medvetenheten kring alkohol generellt eftersom alkohol och ohälsa är så starkt korrelerat.

TT
/
/