Glädjande besked för alla korvälskare.
Glädjande besked för alla korvälskare. - Foto: Mark Earthy/Vilhelm Stokstad/TT

Klassiska korven ändrar receptet – efter hårda kritiken

Det har stormat rejält kring Rybergs charkuteri den senaste tiden. Men nu verkar korvjätten vara på väg tillbaka.


Rybergs i Uddevalla började tillverka korv och pålägg redan 1895. Men de senaste månaderna har kantats av problem för det populära charkuteriet. 

Det började med att Rybergs ändrade receptet på sina korvar. Från att ha innehållit fläsk- och nötkött, till att bestå av fläsk och kyckling. 

Tilltaget fick kunderna att gå i taket, och kritiken var inte nådig. 

Kunderna rasar på populära korvens nya recept: ”Äckliga”.

Foto: Johan Nilsson/TT

Rybergs konkurs

Bara en dryg månad senare kom beskedet att Rybergs charkuteri begärt sig själva i konkurs. 

Korvjätten gick back 1,9 miljoner kronor 2022, och anledningen till det var höga energipriser i kombination med sämre försäljning. 

– Det var en förskräcklig vinter 2022, 2023, sa konkursförvaltaren Staffan Karnå då.

Klassiska korvjätten i konkurs efter miljonförlust

Och räddning

Men i mars kom glädjande besked. Signal & Andersson charkuterifabrik AB och Brålandaföretaget Dahlbergs slakteri AB tog över företaget.

Det nya namnet blev Rybergs charkuterifabrik AB, och planen är att fördubbla tillverkningen.

– Det här passar oss som handen i handsken och man såg oss också som en bra aktör för att driva detta vidare. För oss är det viktigt att det drivs vidare i Uddevalla, vi är inte alls intresserade av att flytta produktionen. Vi vill inte att ytterligare ett lokalt varumärke ska försvinna, sa nye ägaren Frederick Larsson till Bohuslänningen då.

Ny ägare tar över Rybergs charkuteri

Nu ska korven från Rybergs smaka som vanligt igen. Foto: Erik Nylander/TT

Uddevallaren enligt originalrecept

Fabriken ligger kvar i Lillesjö. Och efter den hårda kritiken tidigare i år, så tillverkas nu den omdiskuterade korven Udddevallaren enligt originalrecept.

Korven består nu enbart fläsk och nötkött, och ingen kyckling. Snart kommer även förpackningen se ut precis som förr igen, skriver Bohuslänningen.

Därför gick klassiska korvjätten i konkurs efter 129 år