Google Maps försvinner från sökmotorn Google på datorer.
Google Maps försvinner från sökmotorn Google på datorer. - Foto: STELLA Pictures/ddp/abaca press & AlexPhotoStock / Alamy.

Google Maps har försvunnit – här är anledningen

Letar du efter adressen till en restaurang? Eller vill du veta smidigaste bilvägen hem? Nu har Google Maps försvunnit från sökmotorn Google.


Drygt 20 år har gått sedan Google Maps lanserades. Kartfunktionen har blivit en av de mest använda i sin bransch. På senare år har Google Maps blivit allt mer sammanhängande med sökmotorn Google och dess framgång. 

Anna Wikland ville bli veterinär – nu är hon toppchef på Google

Så hittar du produkten du vill köpa – utan att veta namnet

Foto: Patrick Sison/TT.

När man googlar en särskild plats, exempelvis en konsertlokal eller en restaurang, brukar man få upp en ruta med en karta från Google Maps. Klickar man på den får man åtkomst till en karta som visar hur man kan ta sig till det eftersökta stället. 

Om du i dag söker från en dator kommer du att upptäcka att den funktionen är borta. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter

En ruta med en karta som liknar den från Google Maps kommer att visas i det högra hörnet men går inte att klicka på. Tidigare visades även en flik högst upp bland sökresultaten, men även denna är nu borta. 

Anledningen? En EU-reglering. 

Swish nya förändring – då börjar den gälla

Sugen på lediga dagar med full lön? Då kan det bli verklighet

Foto: Seth Wenig/TT.

Därför finns inte Google Maps i sökmotorn längre

Det var Googles ägarbolag Alphabet som först uppmärksammade att Google Maps strider mot EU-regleringen.

Regleringen går under namnet Digital Markets Act eller DMA, och syftar till att reglera konkurrensen mellan de stora techföretagen. Eftersom Google är en av de mest använda sökmotorerna anser man Google Maps oförtjänt dragit fördelar av detta, på grund av att funktionen alltid dyker högst upp när man googlar. 

Funktionen finns dock kvar på mobiltelefoner. Om den kommer att tas bort i framtiden är ännu oklart.