Sandvik visar korten. Arkivbild.
Sandvik visar korten. Arkivbild. - Foto: Johanna Norin/TT

Sandvik oroas inte av minskad orderingång

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar "ett blandat första kvartal" där orderingången minskade. Det är dock inget som oroar bolagets vd särskilt mycket. Vi har en robust orderstock som kommer ge stöd framöver, säger Stefan Widing.


Fakta: Kvartalssiffror från Sandvik

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 1 688 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 063 miljoner ett år tidigare.

Orderingången uppgick till 31 981 miljoner kronor. Det kan jämföras med 34 363 miljoner kronor ett år tidigare.

Intäkterna uppgick till 29 002 miljoner kronor. Det kan jämföras med förra årets siffror på 30 968 miljoner kronor.

Både gruv- och infrastruktursektorn minskar under årets första månader. Inte minst ser man fortsatta utmaningar på infrastrukturområdet, både i Europa och Kina, på grund av få byggnationer och få investeringar.

Sandviks vd ser dock inte något tapp framöver när det gäller orderingången i stort. Han ser förhållandevis ljust på resten av året.

— Vi har en orderingång som är högre än vår fakturering, vilket är positivt, säger Stefan Widing.

Han pekar bland annat på mineralpriserna som befinner sig på allt bättre nivåer.

— Det brukar också leda till en mer positiv orderingång framöver.

Trots ett spänt geopolitiskt läge i omvärlden ser bolaget inga direkta konsekvenser för den egna verksamheten – osäkerheten i världen har man fått lära sig att leva med de senaste åren, menar Widing.

— Däremot påverkas vi indirekt, antingen genom exempelvis höjda energipriser, störningar i logistikkedjor eller helt enkelt en större osäkerhet som gör att man håller tillbaka en del investeringar. Det är främst en indirekt påverkan.

Sandvik lanserade i januari ett stort sparprogram och meddelade att cirka 1 100 personer får gå. Programmet beräknas ge årliga besparingar på cirka 1,2 miljarder kronor. Några närmare detaljer kring det har man inte just nu.

— Vi har inte så mycket mer att säga där än att det löper på. Implementeringen hanteras lokalt, säger Stefan Widing.

TT