Streamingbolaget Viaplay. Arkivbild.
Streamingbolaget Viaplay. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Viaplay ska stoppa kontofuskare

Krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.


Enligt Viaplay själva beräknar man att ungefär en tredjedel av dem som är premiumabonnenter har delat sina kontouppgifter till andra.

— Det är inte rättvist, faktiskt. Det är som att du skulle gå på bio, köpa en biljett och på vägen ut ge den till någon annan som kan gå in och se samma film, säger vd:n Jørgen Madsen Lindemann till Dagens industri.

Bolaget uppger att man redan genomfört vissa åtgärder, bland annat begränsat strömningar vid direktsändningar och till sommaren kommer "mer omfattande initiativ".

Det krisande streamingbolaget gjorde samtidigt en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.

Omsättningen steg från drygt 4,5 miljarder till drygt 4,7 miljarder kronor.

"Vi fokuserar nu helt på att genomföra de många operativa förbättringar som behövs över hela koncernen. Resultaten för kvartal 1 är i linje med våra förväntningar, och vi har upprepat vår prognos för helåret", skriver Jørgen Madsen Lindemann i rapporten.

Bland förändringar som företaget planerar att lansera är en ny sportnyhetskanal och ett reklambaserat streamingpaket liknande det som flera andra konkurrenter har.

På Stockholmsbörsen togs dock rapporten emot negativt och aktien är vid lunchtid ner 7,9 procent.

TT
/