Systembolaget Hackers Ransomware
Två av Systembolagets lager i Jordbro slogs ut, bland annat. - Foto: Pexels och Martina Holmberg / TT

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.


Det var Dagens Industri som först rapporterade om vad som låg bakom problemen med logistiken i helgen för Systembolaget i Mellansverige.

MISSA INTE: Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

Lager i Jordbro slogs ut

Distributören Skanlog, som driver Systembolagets två lager i Jordbro utanför Stockholm och ett i Eskilstuna, blev angripna av hackare tidigt på måndagsmorgonen.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Systembolaget hade distributionsproblem.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Kan ta slut överallt

– Samtliga dryckeskategorier – vid samtliga landets butiker – riskerar att påverkas av problemen. Däremot finns ingen risk för att alla varor kommer att ta slut, enligt Teodor Almqvist som är presstalesperson på Systembolaget, när han intervjuades av Aftonbladet.

Nordkoreanska hackare ligger bakom

Men nu kan Skanlog berätta att det var hackare som låg bakom cyberangreppet. Så här skriver Skanlogs svenska vd Mona Zuko till Dagens Industri:

”Vi har identifierat att vi har blivit måltavla för en cyberattack från en hackergrupp i Nordkorea som använder ransomware-verktyget LockBit 3.0 för att kryptera filer och system. Attacken påbörjades natten till den 21 april, då våra system och filer komprometterades”, skriver hon till tidningen.

Tre datasystem – alla hackade

Även bolagets andra verksamhet är drabbad, som bland annat sysslar med transporter av vitvaror.

De system som angripits är centrala affärssystem, ett ekonomisystem och ett lagersystem. Alla tre beskrivs som avgörande för logistikbolagets verksamhet.

Läs mer om ekonomi:

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

Få 200 000 kronor mer när du säljer din lägenhet


/
/
/