Fastighetsbolaget Oscar Properties var tidigare fokuserat på bostadsutveckling och byggde då bland annat Norra Tornen i centrala Stockholm. Arkivbild
Fastighetsbolaget Oscar Properties var tidigare fokuserat på bostadsutveckling och byggde då bland annat Norra Tornen i centrala Stockholm. Arkivbild - Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu kostar krisdrabbade Oscar bara 28 öre på Stockholmsbörsen

Oscar Properties aktie kollapsar på Stockholmsbörsen. Det krisdrabbade fastighetsbolaget är osams med stora långivare. Flera toppnamn avgår med omedelbar verkan, som styrelseordförande Peter Norman och ytterligare en i styrelsen. Aktien rasar till skräpstatus. Bolaget vägrar svara på frågor.


Aktien i Oscar Properties har kostat över 700 kronor så sent som 2017.

Efter knappt en timmes på fredagen har kursen fallit till kursen 28 öre styck.

"Besvärlig timing"

Beskedet om att Peter Norman och styrelseledamoten Markus Dragicevic lämnar styrelsen kom i ett pressmeddelande under torsdagskvällen.

"Bolaget har tyvärr haft en besvärlig timing vid inträde på fastighetsmarknaden och de kraftiga räntehöjningar som förekommit har medfört att styrelseuppdraget på senare tid ändrats till att hantera frågor som det med all säkerhet finns lämpligare kandidater för", sade Norman i en kommentar i pressmeddelandet.

Grundaren och styrelseledamoten Oscar Engelbert utlovade i samma pressmeddelande besked om hur styrelsen och företagsledningen ska se ut framöver "så snart som möjligt".

Styrelseavhoppen kom sedan långivare meddelat att de avser att säga upp lån till Oscar Properties på 884 miljoner kronor till omedelbar betalning.

"Konstruktiv dialog"

Innehavarna av bolagets seniora icke-säkerställda obligationer avser att "ansöka om att bolaget försätts i konkurs" om betalning och återbetalning inte har erlagts på fredag.

Enligt Oscar Properties för bolaget "en konstruktiv dialog" med långivarna för att hitta en lösning.

TT har förgäves sökt Oscar Engelbert för en kommentar.

TT