Novo Nordisk gör ett rejält vinstlyft. Arkivbild.
Novo Nordisk gör ett rejält vinstlyft. Arkivbild. - Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Kraftigt vinstlyft för dansk bantningsjätte

Europas högst värderade bolag, danska Novo Nordisk, gjorde ytterligare en jättevinst. Suget efter dess bantningsmedel ökar kraftigt. Möjligen går det för bra. I USA har man fått politikerna efter sig.


Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk redovisar en fortsatt kraftig vinstökning. Rörelsevinsten steg under första kvartalet med 27 procent till 31 846 miljoner danska kronor. Intäkterna ökade med 22 procent till 65 349 miljoner danska kronor.

Företaget, numer Europas högst värderade börsbolag, har blivit världsledande inom läkemedel för behandling av diabetes och övervikt.

Bara i USA har suget efter bantningspreparatet Wegovy fyrdubblats, jämfört med leveranserna i slutet av 2023, skriver Bloomberg. Det har medfört att politikerna börjar ifrågasätta utvecklingen.

Enligt en studie från Yale-universitetet skulle en månadsdos av Wegovy och systerläkemedlet för diabetes, Ozempic, kunna produceras för mindre än fem dollar och ändå ge företaget en vinst. Listpriset för Ozempic ligger på 936 dollar, Wegovy på 1 349 dollar, skriver Bloomberg.

Senator Bernie Sanders, ledamot i senatens kommitté för hälsovård, har i ett brev till Novo Nordisk vd meddelat att man undersöker priset på läkemedlet.

Den kraftiga efterfrågan gör att ledningen reviderar upp årsprognosen. Försäljningen bedöms stiga med 27 procent och rörelsevinsten med 30 procent. Efterfrågan är för tillfället större än utbudet. Ledningen planerar för stora investeringar i ytterligare tillverkningskapacitet.

TT
/
/
USA