Boeings vd David Calhoun i samband med ett kongressförhör i januari i år om flygbolagets säkerhetsåtgärder.
Boeings vd David Calhoun i samband med ett kongressförhör i januari i år om flygbolagets säkerhetsåtgärder. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Tung röst vill neka Boeing-vd höjd ersättning

De amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har gått på flera käftsmällar under vd:n David Calhouns ledning. Nu uppmanar den inflytelserika rådgivaren ISS bolagets aktieägare att säga nej till en föreslagen jättehöjning av Calhouns ersättningsnivå.


Året har hittills varit svårt för Boeing. Efter ett par svåra säkerhetsincidenter har bolaget ställts inför påtvingade flygstopp, myndighetsförhör, brottsutredningar och mångmiljardsmällar i skadestånd.

Förtroendet för bolaget har rasat, liksom aktiekursen – hittills med 31 procent i år.

Ändå ligger ett förslag om att bolagsstämman den 17 maj ska säga ja till att David Calhouns ersättningsnivå höjs med 45 procent, rapporterar Bloomberg.

Men det får Institutional Shareholder Services (ISS) – som ger institutionella kunder råd om hur de ska rösta i olika frågor – att sparka bakut och rekommendera ett nej.

I slutet april rekommenderade företaget Glass Lewis, som likt ISS är rådgivare till stora institutionella ägare, bolagsstämman att inte ge Calhoun nytt förtroende.

Då hade denne redan sagt att han tänker avgå vid nästa årsskifte.

Glass Lewis rekommenderade också att de höga cheferna David Joyce och Akhil Johri, som i sina roller haft stort ansvar för flygsäkerhetsfrågor, tvingas lämna Boeing.

TT